Сторінки

30 серпня 2012 р.

Відкрито сучасну наукову бібліотеку в освітньому комплексі для студентів з особливими потребами

На базі Національної металургійної академії України (НМетАУ) працює Регіональний центр освіти інвалідів та відкрито сучасну наукову бібліотеку, повідомляють ЗМІ.


Новий п’ятиповерховий комплекс було спеціально збудовано для бібліотеки та Регіонального центру освіти інвалідів, який знаходить на четвертому та п’ятому поверхах. Загальна вартість будівництва склала близько 15 млн грн. Книжковий фонд бібліотеки – майже 483 тис примірників. У бібліотеці розташовані три читальні зали, виставкові та конференц-зали. Для зручності користувачів буде працювати електронний каталог літератури, читачам будуть представлені електронні підручники, монографії та наукові журнали. Нова бібліотека оснащена комп’ютерною технікою (15 комп’ютерів для читачів і 5 – для працівників закладу). До кінця 2012 року заклад отримає ще 10 комп’ютерів. У бібліотеці працює мережа Wi-Fi та Інтернет. На сайті Національної металургійної академії України розміщена сторінка наукової бібліотеки http://dmeti.dp.ua/ru/mlibrary.


Регіональний центр освіти інвалідів Національної металургійної академії України проводить спеціалізовану підготовку студентів, які мають порушення слуху і зору. Підготовка фахівців проходить за денною, безвідривною і заочною формами навчання. Студенти із сенсорними порушеннями навчаються за спеціальностями: «Інформаційні управляючі системи і технології», «Економічна кібернетика», «Технологія машинобудування», «Економіка підприємства». 

Методика навчання студентів із сенсорними порушеннями ґрунтується на зоровому сприйнятті навчального матеріалу. На всіх заняттях паралельно із викладачем працює сурдоперекладач. Для підвищення ефективності навчального процесу викладачі готують для студентів короткі конспекти лекцій, проводять словникову роботу з розбору складних слів. 

Спеціально для студентів з вадами слуху викладачі розробляють адаптовані методичні посібники. Вже вийшов із друку та успішно застосовується методичний посібник з вищої математики і фізики. Викладачі академії створили мультимедійний підручник із базової дисципліни «Основи економічної теорії», який містить велику кількість таблиць, графіків, схем, систему тестування, словник. Для наочної подачі навчального матеріалу використовується мультимедійна техніка і сенсорні поліекрани.Також введені 4 додаткові спецкурси: «Розвиток мовлення», «Розвиток логічного мислення», «Жестова мова», «Адаптація до навчання у вузі», які допомагають студентам адаптуватися до системи навчання та полегшують процес сприйняття матеріалу. 

У комфортабельному гуртожитку академії проживають 29 молодих людей з особливими потребами із 15 регіонів України. Щорічно вони проходять оздоровчий курс на базі профілакторію академії. Влітку студенти відпочивають у спортивно-оздоровчому таборі НМетАУ «Дружба». Регіональний центр освіти інвалідів співпрацює з організацією «Інваспорт», яка залучає студентів до занять спортом у спеціальних секціях.

Нажаль, на сайті бібліотеки немає ані цих новин, ані контактів, ані інформації про підручники/посібники для студентів з обмеженнями зору.

Нажаль - бо академія дійсно має великий досвід здобуття освіти незрячими і слабозорими студентами, там працюють незрячі викладачі, і наш перший ознайомчий семінар з надання доступу до інформації для читачів цієї категорії проходив саме на базі цієї академії у Дніпропетровську у 2004 році.

Це вже майже історія, і докладніше про це читайте тут




Share |

23 серпня 2012 р.

Нові надходження: "Естетотерапія" та посібник з виховання малят з порушеннями слуху

У відділ абонементу надійшли нові книжки:

Особливості розвитку, виховання та навчання дітей з порушеннями слуху дошкільного віку: науково-методичний посібник/ За ред. Литовченко С.В. - Київ: Педагогічна думка, 2011.- 128 с. (на фото)
Посібник адресовано педагогам дошкільних навчальних закладів, методичним працівникам, студентам пед. вузів, батькам дітей з порушеннями слуху.
На сторінці 65 читаємо:
"Особливу увагу слід приділяти читанню книжок. Книжки з яскравими малюнками людей, тварин, рослин та розповіді дорослих про зображене розширяють уявлення дітей про навколішній світ. Діти запам'ятовують побачене, якщо все це викликає певні емоції, переживання".

Федій О.А. Естетотерапія. Навчальний посібник. - Київ, 2012. - 304 с. (на фото)

Серед розділів - "Музикотерапія", "Українська фольклорна арт-терапія", "Ігрова терапія",. "Хобі-терапія", "Лялькотерапія", "Маматерапія", "Анімалотерапія (петтетерапія, дельфінотерапія)", "Сміхотерапія", "Аромотерапія" та ще багато цікавого для читачів та бібліотекарів.

А я пропоную вам ознайомитись з розділом "Бібліотерапія" з цієї книжки - читати 







Share |

22 серпня 2012 р.

Компания "Элита групп" приходит в Украину - встречайте в Херсоне!


Компания "Элита групп" приходит в Украину.

Мы планируем принять участие в во Всеукраинском семинаре "Внедрение
равного доступа в Интернет для пользователей с особыми потребностями",
который пройдёт с 4 по 7 сентября на базе Херсонской областной
универсальной научной библиотеки им. Олеся Гончара.
Компанию "Элита групп" будут представлять как её ведущие сотрудники из
Москвы, так и наши партнёры в Украине. В рамках семинара запланированы
две наши презентации, а также выставка современных тифлотехнических средств.
Если вы живёте в Херсоне или близлежащих городах, то мы очень надеемся
увидеть вас на этом мероприятии. Презентации "Элита групп"
запланированы на 5 и 6 сентября.
Будем вам признательны, если вы распространите эту информацию среди тех,
кого она может интересовать.

И - до встречи на Украинской земле!
С уважением,
Олег Шевкун

источник 

(программа семинара чуть позже, после Дня Независимости)


Share |

До уваги бібліотек, що працюють з читачами з обмеженнями зору

Всеукраїнське громадське соціально-політичне об’єднання «Національна Асамблея інвалідів України» та Всеукраїнська молодіжна громадська організація інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» 21-23 вересня 2012 року проводитимуть у місті Хмельницькому Всеукраїнську конференцію «Інформаційна та інфраструктурна доступність, як головний чинник індивідуальної мобільності інвалідів по зору».

Під час конференції планується обговорення питань доступності для інвалідів по зору вулично-дорожньої інфраструктури, транспорту, закладів торгівлі та громадського харчування, доступності до інформації та навчального процесу, а також доступності в отримані соціальних послуг, зокрема реабілітаційних послуг та послуг пов’язаних з наданням правової
 допомоги. Основна увага приділятиметься проблемі пошуку та забезпечення шляхів ефективного захисту та відстоювання прав на інформаційну та інфраструктурну доступність та індивідуальну мобільність особами з вадами зору, що гарантуються Конвенцією ООН «Про права інвалідів», ратифікованою Україною 16 грудня 2009 року,сприяючи її повній імплементації на національному рівні.

15 серпня 2012 р.

Конкурс міні-грантів «Особливі виборці»

лого ЄС
Оголошено конкурс міні-грантів, у якому можуть брати участь громадські організації, які захищають меншини чи вразливі групи, а також працюють для розвитку невеликих громад.

Кожна організація, яка виграє грантовий конкурс, отримає на втілення проекту у своїй громаді від 19 до 23 тисяч гривень. Загальний бюджет конкурсу - 14 тисяч євро.

Заявки на конкурс прийматимуться до 29 серпня.

Учасником конкурсу може бути громадська організація, яка представляє/захищає певну вразливу групу населення й працює на рівні місцевої громади. Перевага надаватиметься організаціям із невеликих міст, містечок та сіл усіх областей України.

Перевагу при розгляді матимуть проекти, у яких, окрім основного заходу, передбачатиметься проведення акції (фотовиставка, майстер-клас, літературні читання, конкурс, безкоштовна консультація фахівця, спортивне змагання, екологічна акція) для громади відповідного населеного пункту. 

Довідково. Конкурс міні-ґрантів проводиться у рамках проекту Європейського Союзу «Особливі виборці: голоси меншин у парламентській виборчій кампанії 2012», що реалізовується Молодіжним інноваційним центром «Медіа-М» (http://specialvoters.media-m.org.ua) з липня 2012 по червень 2013 року. Метою проекту є захист осіб, що належать до соціальних меншин та вразливих груп шляхом створення умов для висловлення ними своїх проблем та потреб у контексті парламентської виборчої кампанії та представлення їхніх думок у суспільному дискурсі щодо виборів. У рамках проекту передбачається проведення 12-ти Форумів розмаїття та інформаційних кампаній у невеликих громадах різних областей України, а також аудіодовідника для незрячих виборців про політичні партії, що балотуються до Верховної Ради на виборах 2012 року.

Докладніше:
Голоси "не таких" виборців почують у 6-ти містечках та селах України - конкурс міні-грантів у рамках проекту "Особливі виборці"





Share |

7 серпня 2012 р.

REVEL - имитация тактильных ощущений



Сообщают о разработке новой технологии, которая позволяет создавать искусственные тактильные текстуры практически на любой поверхности.

Разработчики полагают, что технологию можно будет использовать для создания интерактивных экранов в музеях (будем надеяться, и в библиотеках), дисплеев для игр и т.д. REVEL также помощи людям, лишенным зрения.
Смотрите видео:


 Share |

Брошюра «Доступная среда для инвалидов по зрению. Теория и практика»

брошюра "Доступная среда для незрячих"
В Волгограде издана брошюра «Доступная среда для инвалидов по зрению. Теория и практика».
В этой брошюре представлены законодательные основы, гарантирующие права на доступную среду, и переработанная под конкретные ситуации нормативная база, обеспечивающая создание безбарьерной среды для незрячих и слабовидящих, а также освещены практические вопросы создания безбарьерной среды для людей с инвалидностью по зрению на примере адаптации Волгоградской областной специальной библиотеки для слепых и подходов к ней. Издание снабжено множеством цветных иллюстраций, отражающих российский и международный опыт создания безбарьерной среды для незрячих и слабовидящих. Брошюра предназначена для инвалидов по зрению, инвалидов других категорий, представителей общественных организаций инвалидов, представителей органов власти, сотрудников проектных и строительных организаций, а также для широкого круга читателей, интересующихся вопросами обеспечения беспрепятственного доступа инвалидов к объектам социальной, транспортной инженерной и информационной инфраструктурам. Познакомиться с электронным вариантом брошюры можно по ссылке
источник 


Share |

6 серпня 2012 р.

Нові веб-ресурси для книгоманів

Читаючи Читомо (о, а ви читаєте Читомо?), дізналась про нові сайти в мережі, здатні задовольнити різні смаки та уподобання. Ось вони:
Сайт Книгоман


http://knugoman.org.ua/

створений для того, щоб об’єднати та систематизувати книжкові доробки авторів із різних країн світу, допомогти усім книголюбам швидко і легко знайти цікаву для них літературу. Книгоман – це можливість познайомитись з читачами-однодумцями, згадати колись прочитані книги і сформувати власну електронну бібліотеку, бути в курсі різноманітних книжкових новинок і літературних подій.
погортайте розділи, зверніть увагу - там за щось бонуси нараховуються... А мені найбільше сподобався розділ з добіркою демотиварів за темами читання/книжок, особливо з використанням близьких серцю каталожних карток, обкладинок та сторінок паперових книг (таке враження, що саме в бібліотеці клепалися)








Розважившись демотиваторами, спробуйте переглянути більш серьйозний ресурс для прихильників щось почитати з історії:

http://www.historians.in.ua/
 сайт задуманий як простір комунікації: між регіональними осередками в Україні, між фахівцями з різних країн, між різними поколіннями інтелектуалів та між різними дисциплінами. Для нас важить передусім зміст. Тому форма і структура сайту підкреслена проста, аскетична і невибаглива.
Є розділи "Нові книжки", "Монографії", "Статті", "Дослідження", а у розділі "Українська мова" знайшлася ось така цікава книжечка - "Книгоноші та даракторюси. Литовський приклад формування нації", ця книга є довідником імен книгонош ( 6131 прізвище), які брали участь у розповсюдженні книжок  литовською мовою, друковані латиницею чи готичним шрифтом, опираючись насильницькій рисифікації.

Були різні книгоноші. Транзитні книгоноші самі таємно проходили в Малу Литву і звідти приносили друковані видання, досягаючи найвіддаленіших куточків Литви. Чимало було і місцевих книгонош, що поширювали книжки в одній, чи кількох парафіях. Книгоношами вважалися і дрібні ярмаркові торгівці, що у дні свят чи на ярмарках продавали не лише церковні знадоби, але і церковні видання литовською мовою.
Приємного вам читання та веб-серфінгу!



Share |

Нові книжки проекту "Аудіокнига для незрячих"

Аудіокнига "Універсальний журналіст", фото звідси 
Це вже п’яте і шосте видання, створені за благодійним проектом «Аудіокниги для людей із вадами зору». До цього були озвучені вірші Богдана-Ігоря Антонича, українських футуристів, Пауля Целана, а також роман Сергія Жадана «Ворошиловград».

Цього разу - це  аудіопідручник із журналістики «Універсальний журналіст» британського медіа-фахівця Девіда Рендола та збірка віршів "Український Ренесанс" (вибрані поезії Євгена Плужника, Майка Йогансена, Миколи Зерова та інших представників культурно-мистецької хвилі, яку репресувала радянська тоталітарна система у 1920–1930-х роках).

«Ми почали отримувати листи від незрячих та окремих бібліотек із проханням надіслати аудіокниги, що вважаємо маленьким, та успіхом. Передовсім, ми, студенти-журналісти, ставили собі за мету поширити інформацію про потреби цих бібліотек і усієї групи населення, що страждає на проблеми зору. І випуск аудіокниг із подальшими презентаціями у медіа таки здійняв "шумок" щодо браку літературної продукції шрифтом Брайля і на електронних носіях. Почастішали матеріали про ту чи іншу благодійну акцію із запису аудіокниг за участі корпоративного спонсора», - кажеЄлизавета Олійник, співорганізаторка проекту.

Докладніше про подію:
Презентували 2 аудіокниги для незрячих: репортаж
«Універсальний журналіст» і «Український Ренесанс» зазвучать для незрячих ( у цій публікації знайдете лінк на завантаження збірки поезій; перемовини щодо авторських прав "Універсального журналіста" зараз тривають, стежте за оновленнями блогу)

Share |

1 серпня 2012 р.

Международая научно-практическая конференция «Интеграция инвалидов в социокультурном и информационном пространстве: задачи и функции библиотек»

Санкт-Петербург, Санкт-Петербургская библиотека для слепых и слабовидящих25 - 26 октября 2012 года

Организаторы просят :
В связи со значимостью проблемы, просим распространить информацию и приглашение по библиотекам вашего региона (публичным, в т.ч. детским, учебным и пр.)

На конференции предполагается обсудить следующие вопросы:

                   общественное сознание как фактор социальной адаптации и интеграции инвалидов в обществе;
                   проблемы отношения  и вопросы воспитания толерантности к инвалидам в обществе;
                   социально-психологические механизмы коммуникативной толерантности к инвалидам;
                   проблемы выявления населения с проблемами жизнедеятельности в условиях действующего закона «О защите персональных данных»;
                   возможности использования новых информационных технологий в обслуживании инвалидов различных категорий;
                   инновационные формы информационно-библиотечного обслуживания населения с проблемами жизнедеятельности;
                   получение сотрудниками библиотек дополнительных знаний для работы с инвалидами различных категорий;
                   социальное партнёрство библиотек в вопросах реабилитации и интеграции инвалидов в социокультурном и информационном пространствах.



Подробная информация от организаторов о регистрации и условиях участия - читать 



Share |
Related Posts with Thumbnails

теги

. "Книжкова шафа" "Сердце матери" #a11y #eBookDay #gaad 140лет 3Д-друк адвокаси анонс Антон Борисов архив аудио аудиокниги аутизм без барьеров белая трость Белозёрка библиография Библиомост библиотека библиотека 2.0 библиотекари библиотеки библиотерапия Билл Гейтс Біла тростина благотворительность блоггинг блогопедия блогосфера буккроссинг буккроссинг. книгообмен веб-дизайн Великобритания видео виїзна бібліотека виставка волонтерство Волошин вспомогательные техноглогии выборы Высоцкий выставка Гаюи геолокация Германия гигиена зрения Григорий Адамов Грин Грузия ГУД дельфинотерапия Джарылгач Диана Гурцкая диджериду дизайн дозвілля без обмежень Донецк доступность е-урядування ЕВРО-2012 Европа Ерошенко ЕС ЖБ живая библиотека живопись зрение ИКТ инваколяска инвалидность Индия инклюзивное образование инклюзивный театр инновации интеграция интерактив интернет интернет-ресурсы интерфейсы для незрячих информационные технологии информация иппотерапия искусство история кампхіл Канада карта каталог сайтов Каховка кемп кино клуб "Семейная гармония" книги книгоиздание книгообмен Книжкова шафа КНУКиМ Конвенция ООН конкурс контакты конференция краеведение кризис Крым крымские татары культура Латвия лекотека Лина Костенко Литва Львів люди маломобильные читатели Марокко мастер-класс медиа медиагромотность медиация мобильная библиотека мобильные технологии мода музеи музей музыка мы в сми НАІУ наши читатели НГО незрячие неповносправність Новая Каховка новые поступления образование Одесса Олесь Гончар Ольга Скороходова онлайн-справка ООН опрос ориентирование орієнтування особый ребенок Павел пандус периодика писатели плагиат подкаст подкасты Польша право практические занятия практические занятия pcc ридер презентация програма екранного доступу проза ПЭД радио РадиоКавун реабилитация реклама рельєфно-графічні посібники Ремарк Речная звезда Ровно Рубен Гонсалес Гальего сайт СБУ семинар Сердце матери синдром Дауна синдром Ушера синтезатор речи скайп скрінрідер Славское слепоглухота слух сми Соколянский сообщества социальная реклама социальные сети спецбиблиотека спецпотребности спорт справка СРК Прометей статистика стихи сурдо сурдоперевод США тактильная книга тактильные пособия твиттер творчество телетайп ТехКемп техника техника для незрячих тифло тифлокомментирование тифлокраеведение тифлоновости Тифлочас толерантность трансляция транспорт тренинг трудоустройство туризм Туркменистан УБА Украина УТОГ УТОС учеба фандрейзинг Феодосия фестивали флористика фото футбол Харьков Хелен Келлер Херсон хрестоматия Царан цензура цитаты Черкасы Чернобыль читатели чтение Шевченко школа шрифт Брайля экскурсия юзабилити юмор Япония ярмарка accessibility Blogcamp blogday DAISY Digital Libraries e-kniga facebook FLEX Google iBooks Author IFLA iPan_Pensioner IPod JAWS Kapten Mobility LEAP libdayUA Microsoft NVDA Pain RSS Ruby web 2.0
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання