Сторінки

29 грудня 2018 р.

Театр "особливих" акторів: перші кроки

З ініціативи в.о. генерального директора Гончарівки Коротун Надії Іванівни у бібліотеці нещодавно розпочав свою діяльність театр «особливих» акторів, куди увійшли представники трьох громадських організацій: «Зачаровані діти», «Сонячні діти» та «Серце матері». Під керівництвом досвідченого професійного режисера Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Корольової І.В. майбутні актори вже визначилися з виставою, в якій братимуть участь, продумали її концепцію та розподілили ролі.Після загального обговорення кожна група розпочала роботу над своєю частиною загального перфомансу. 




Так, ГО «Зачаровані діти» зосередилися на фрагменті з п’єси «Маленький принц» (А. Сент-Екзюпері), а ГО «Серце матері» вирішили працювати над уривком з твору К. Льюіса «Аліса у країні пригод».
Реалізація цієї творчої ініціативи надала можливість «особливим» дітям зануритися в чарівну атмосферу театрального мистецтва, спробувати себе у нових цікавих ролях, наповнити своє життя репетиціями, ідеями та творчими планами. Окрім того, учасники проекту активно опановують різноманітні сервіси бібліотеки. Наприклад, навчилися користуватися 3D-ручками, що знаходяться на творчому майданчику Maker Space.




22 листопада 2018 р.

Особливий візит до кінологічного центру


Вирішення нагальних проблем є неможливим без тісної співпраці зацікавлених сторін. Так подумали працівники Центру обслуговування користувачів з особливими потребами, коли вирішили організувати зустріч ГО «Зачаровані діти», куди входять діти-аутисти та їхні батьки, з представниками відділу ювенальної превенції та Управління забезпечення прав людини Національної поліції України. Під час саме цієї зустрічі поліцейські й запросили особливих дітей відвідати кінологічний центр ГУНП у Херсонській області.
12 листопада група особливих відвідувачів, у складі якої були учасники ГО «Зачаровані діти» та діти з порушеннями слуху – учні НВК №48, вирушила на екскурсію. 
Особливих гостей радо зустріли працівники кінологічного центру.
Спочатку діти дізналися, як проходить навчання кінологів, побачили, які собаки живуть у центрі. Під час екскурсії вольєрами відвідувачі дізналися, що ці собаки беруть активну участь у пошукових роботах, а кожен чотирилапий «пошуковець» має свій фах: вибухівка або наркотичні речовини.
Після цього особливі діти побачили процес тренування собак. Професійні кінологи продемонстрували, як собака виконує голосові та жестові накази і проходить смугу перешкод.
Собака – не тільки друг людини. Виявляється, що пес – ефективний «інструмент» реабілітації, який використовується у каністерапії – спеціальній психотерапевтичній методиці. І в цьому впевнився кожен відвідувач у той момент, коли всім екскурсантам дозволили ближче познайомитися з Радою та Айзою – професійними чотирилапими фахівцями з пошуку вибухівки.
Дякуємо Управлінню забезпечення прав людини Національної поліції України та безпосередньо фахівцям кінологічного центру за таку чудову та незабутню зустріч.


15 листопада 2018 р.

Бібліотека - простір для реалізації особливих дітей

«Театр –  це така кафедра, з якої можна багато сказати світу» – ці слова видатного українця Миколи Гоголя яскраво відображають усю силу та можливості театрального мистецтва. Ідея створення в бібліотеці театру для дітей з особливими потребами належить в.о. генерального директора книгозбірні Надії Іванівні Коротун.
Адже театр особливих акторів при Гончарівці – це не тільки  унікальна можливість для особливих дітей реалізувати свій потенціал та розвинути свої здібності, але й ефективний спосіб привернути увагу суспільства до їхніх проблем. Тому 10 листопада у відділі мистецтв у рамках проекту «Театр особливих акторів у бібліотеці» відбулася перша зустріч, куди завітали представники ГО «Серце матері», ГО «Зачаровані діти», ГО «Сонячні діти», керівник театру особливих акторів «Золота маска» та відомий режисер Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Корольова Ірина Володимирівна.
Під час зустрічі відбулося знайомство учасників, обговорення подальшої співпраці, вибір вистави, над якою будуть працювати особливі актори. Наприкінці бесіди гості мали змогу переглянути відеозаписи виступів театру «Золота маска».
Сподіваємося, що ініціатива обов’язково втілиться у життя, і в Гончарівці з`явиться унікальний театр.

3 листопада 2018 р.

Чарівне закулісся лялькового театру відкрило завісу своїх секретів для "зачарованих" дітей

Привабливий світ лялькового театру дуже ретельно зберігає свої таємниці, і не кожен глядач може потрапити за лаштунки, аби на власні очі побачити, як проходить життя ляльок, коли погасли прожектори і вистава закінчилася. Але той, хто прямує до мети, обов’язково отримує винагороду. Не стали виключенням й учасники ГО «Зачаровані діти», куди входять діти з синдромом аутизму та їхні батьки, яким пощастило потрапити на екскурсію за лаштунки Херсонського Академічного обласного театру ляльок.
У Центра обслуговування користувачів з особливими потребами на початку осені виникла ідея створити ляльковий театр для особливих дітей, який має виконувати не лише комунікативно-розважальну, але й терапевтичну функції та сприяти, у першу чергу, психологічному розвитку особистості. Обравши твір, який максимально відображає внутрішній світ дитини-аутиста, – «Маленький принц» А. Сент-Екзюпері – учасники розпочали роботу над створенням ляльок. І тут стало зрозуміло, що мало хто з дітей та їх батьків уявляють, як працювати з ляльками, які можуть траплятися «підводні камені» у виготовленні та керуванні ляльковими «акторами» тощо. Тому було вирішено, що ми потребуємо консультації фахівця і екскурсії за лаштунки лялькового театру.
І ось 25 жовтня компанія майбутніх акторів «зачарованого» театру вирушила за лаштунки Херсонського Академічного обласного театру ляльок. Під час екскурсії акторка театру Ольга Шаламова продемонструвала глядачам різновиди ляльок та особливості керування кожним «актором», відповіла на запитання про їх виготовлення, дала фахові поради щодо створення «акторів» та декорацій.
Завдяки екскурсії кожна дитина могла самостійно доторкнутися до тих ляльок, яких вона раніше бачила лише на сцені, а також спробувати себе в ролі актора лялькового театру.
Наприкінці Ольга Шаламова побажала успіхів у створенні «зачарованого» театру та висловила надію вже найближчим часом побачити фрагмент її улюбленого твору «Маленький принц» у виконанні членів ГО «Зачаровані діти».


25 жовтня 2018 р.

Увага! Увага! Конференція!

Нещодавно на фейсбуці з'явилося наступне оголошення. Ділюся інформацією  з вами.

"Національна Асамблея людей з інвалідністю та МБО «Німецько-українська партнерська мережа» в партнерстві з Асоціаціацією тифлопедагогів України, ГО «Харківський центр реабілітації «Право вибору», ВГО людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» та навчально-інформаційним комп'ютерним центром у м. Київ.

ЗАПРОШУЄ 13-14 листопада в рамках Всеукраїнської програми «Через освіту до соціальної інтеграції та інклюзії» на Всеукраїнській конференції «Виклики часу - стандарти видання книг для людей з важкими порушеннями зору в Україні».
Конференція спрямована на обговорення сучасних стандартів підготовки та видання книг для незрячих та слабозорих дітей. Планується обговорення питань доступності інформації для людей з важкими порушеннями зору в різних форматах, обговорення міжнародного і українського досвіду, координація можливостей українських розробників видавців книг шрифтом Брайля.
Конференція відбудеться в м.Києві, готель «Верховина».
Організаторами оплачується проїзд, проживання, харчування.
Негатіна Любов Іванівна, тел. 068-348-16-00,
38 (067) 4183209 - Валентина Антонівна
pravovibora@ukr.net

22 жовтня 2018 р.

Кінотерапія: пізнай себе через перегляд улюбленого фільму


Кінотерапія – це один з підвидів арт-терапії, який передбачає перегляд та обговорення певного фільму за участю психолога. Під час цієї процедури у кожного з учасників з’являється можливість дослідити  свої психологічні особливості та перейти до свідомої корекції власних дій, щоб змінити життя в цілому. 
21 жовтня в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара  відбувся перший сеанс кінотерапії під керівництвом практичного психолога та психотерапевта Руслана Саричева. На зустрічі учасники дізналися, що таке маніпуляції, ознайомилися з поняттям «семантичного поля» та його впливом на учасників комунікації.
Під час сеансу кінотерапії відбувся перегляд частини фільму «Фокус», через призму  якого учасники мали змогу наочно побачити, як працює маніпуляція та чому варто аналізувати відносини.
Після перегляду учасники активно аналізували поведінку головних героїв, спробували спрогнозувати їхнє подальше життя, намагалися визначити, на кого з головних персонажів схожі самі учасники та зрозуміти, чи задоволені вони цими ролями.  Під час обговорення кожен учасник отримав фахову пораду психолога та визначив, над чим треба працювати, щоб досягти своєї мети.
Наступна зустріч очікується  1 грудня о 13.30. Слідкуйте за анонсами. 

15 вересня 2018 р.

У Центрі з'явились новенькі цікавинки

Зовсім  недавно книжкова колекція Центру обслуговування користувачів з особливими потребами  поповнилася новенькими дитячими книжками, виданими шрифтом Брайля. 
Ознайомившись з новими виданнями, маленькі читачі зможуть дізнатися  про цікавих мешканців бабусиної господи  з однойменнї збірки віршів Катерини  Міхаліциної. (вимога тут).  
До  другої збірки  дитячих творів увійшли скоромовки, веселі віршики про маленьких домашніх улюбленців (авторка Оксана Кротюк) та віршик-забавлялка від Ігоря Калинця про маленького хлопчика та його сімейку (вимога тут) .
 Обидви книжечки були надруковані рельєфно-крапковим шрифтом в рамках проекту "Книга брайлем", що реалізується Ресурсним центром освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами національного університету "Львівська політехніка" та "Видавництвом Старого Лева".  


Наступне корисне видання - журнал "Емаус" -  був подарований Центру нашими друзями - ГО "Сонячні діти".  Тема номера - "Народження дитини з особливими потребами" - набуває актуальності з кожним днем.  Це видання, в першу чергу, призначене для майбутніх або молодих батьків, в родині яких виховується або має народитися особлива дитина.  Тут представлені реальні історії реальних людей, яким доля подарувала особливих дітей. Ці родини діляться своїм досвідом зі світом, акцентуючи увагу на тому, що  особлива дитина - це не випробування, це - щастя, але трішечки інше.  

Крім того, у виданні представлено багато корисних порад для різних людей, які мають контактувати з родинами, які виховують особливих дітей, у повсякденному житті. Наприклад, на наш погляд, кожен  український лікар обов'язково має ознайомитися з рекомендаціями "Як повідомляти про діагноз", представлених вже на другій сторінці журнала. 

Видання "Емаус" побачило світ завдяки Центру підтримки людей з особливими потребами "Емаус".  

30 червня 2018 р.

Корисні канікули

Вже кілька років поспіль на базі  Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара   проходить розважально-пізнавальна програма для дітей "Літо в бібліотеці".  Під час програми діти приходят на екскурсію до бібліотеки, дізнаються про можливості та сервіси обласної книгозбірні, беруть участь у  різноманітних заходах.
Ось і цього літа кожна група маленьких гостей обов'язково відвідувала Центр обслуговування користувачів з особливими потребами. До речі, у цьому році до нас вперше завітали гості не лише з міста, але і з області. І ніхто не залишився байдужим після знайомства з центром.
Маленькі відвідувачі дізналися для чого існує центр, ознайомилися з сучасною тифлотехнікою, яка допомогає людям з вадами зору працювати з інформаційними ресурсами, побачили, як виглядає шрифт Брайля і рельєфні малюнки.
Особливо цікаво  та незвичайно дітям було пробувати із заплющеними очима "читати" пальчиками рельєфні малюнки. Адже будинки, дерева, твариники та птахи не одразу можна розпізнати лише за контурами. Ця вправа надавала можливість дітям відчути на хвилинку те, що відчуває постійно незряча людина.
Сподіваємося, що після екскурсії кожен відвідувач став більш толерантним та уважним до людини з особливим и потребами.








7 червня 2018 р.

Особлива дитина та поліцейський: чи можливо побудувати конструктивний діалог?

Проблеми людини з інвалідністю часто залишаються непомітними для пересічного громадянина, хоча сучасне суспільство почало прислухатися та намагатися зробити їхнє життя більш комфортним та безпечним. З кожним днем набуває актуальності питання побудови комунікації дитини або підлітка з синдромом аутизму із представниками правоохоронних органів, адже особливу людину не завжди можна визначити за зовнішністю.
4 червня у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара відбувся інформаційний портал «Особлива дитина та поліцейський: будуймо конструктивний діалог».  Організаторами заходу стали працівники Центру обслуговування користувачів з обмеженими можливостями, що діє на базі книгозбірні, Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, ГО «Зачаровані діти» та ГО «Феномен UA».

Під час зустрічі батьки, що виховують дітей з синдромом аутизму, змогли у неформальній атмосфері поспілкуватися з поліцейськими, представниками правозахисних організацій та юстиції, обговорити болючі питання та подальшу співпрацю.
Особливий інтерес викликав виступ доцента кафедри корекційної освіти Херсонського державного університету Полещук Сабіни Вікторівни. Фахівець розповіла про тонкощі побудови комунікації з підлітком з синдромом аутизму, відповіла на питання правоохоронців, а також проконсультувала батьків з приводу конкретних ситуацій.
На заході були також присутні начальник відділу правопросвітництва Херсонського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Куценко В. В.  та регіональний координатор зв’язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Херсонській області Тропіна О. Л. Правозахисники розповіли про свою діяльність, акцентуючи увагу на актуальних питаннях, у вирішенні яких вони можуть допомогти батькам особливої дитини, а також запропонували провести приватні консультації безпосередньо під час заходу.

Сподіваємося, що інформаційний портал «Особлива дитина та поліцейський: будуймо конструктивний діалог» став першим кроком на шляху у побудові безпечних та корисних взаємовідносин  між поліцією та особливими людьми.

16 травня 2018 р.

Основам SMM навчають у бібліотеці


«Якщо тебе немає в Інтернеті – ти взагалі не існуєш» – ця цитата  Білла Гейтса вже давно перетворилася на крилатий вислів. І видатний бізнесмен був правий – всю інформацію сучасна людина в першу чергу шукає в Інтернеті. Тому кмітливі підприємці швидко зрозуміли, що розповідати про себе та свою діяльність потрібно у  Всесвітній мережі. Інформаційні сайти, різноманітні онлайн сервіси, пошукові системи і соціальні мережі – все це ефективні інструменти, які допоможуть підприємцю або соціальному активісту розкрутити свою справу та знайти клієнтів чи однодумців.
Не дивно, що з часом розкрутка власної справи в Інтернеті стала вимагати певних професійних якостей. Приблизно у 2012 році на вітчизняному ринку праці вперше з’явилася професія SMM-менеджера – фахівця, що працює у соціальних мережах з метою реклами певної компанії або особи. Сьогодні ця професія є досить затребуваною, але й водночас рідкісною. 
Бібліотека завжди намагається відповідати інформаційним потребам суспільства та бути в тренді  актуальних тенденцій, тому на базі Центру ще у березні розпочався курс "SMM: просування власної справи у соціальних мережах".
За чотири заняття, що відбулися,  учні дізналися про особливості побудови стратегії просування певного товару в Інтернеті, побачили, які інструменти для просування бізнесу надають  Фейсбук та Інстаграмм, спробували створити  власний лендінг.  
Потрібно сказати, що вже на останньому занятті постійна учасниця курсу Марина Сєчіна презентувала свою власну сторінку - http://sadodsad.tilda.ws/, яка має рекламувати бізнес батьків Марини. 
Враховуючи, що багатьох з учасників очікує пора  приємного відпочинку, наступне заняття відбудеться  вже восени. 
До речі, хто ще хоче приєднатися до навчання, може зареєструватися на наступны заняття за посиланням - https://ssmm.tilda.ws/.

28 квітня 2018 р.

Особливі відвідувачі завітали до головної книгозбірні області

 Сучасна бібліотека давно перестала бути лише книгосховищем, сьогодні книгозбірня – потужний інформаційний, освітній, культурний та соціальний центр, що відкриває свої двері абсолютно для всіх бажаючих. 21 квітня до Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара завітали особливі відвідувачі – діти з синдромом аутизму та їхні батьки, які представляють ГО «Зачаровані діти».
Під час екскурсії гості відвідали Центр обслуговування користувачів з особливими потребами, де ознайомилися з можливостями тифлотехніки, подивилися, як виглядають книжки, написані шрифтом Брайля, та дізналися про напрями роботи центру.
У відділі абонемента дітям та їхнім батькам були запропоновані книжки, які зацікавлять і дорослих, і дітей. Таку літературу фахівці відділу підбирають спеціально для родинного читання.
Візит до відділу документів іноземними мовами запам'ятався гостям віртуальною екскурсією Ватиканом. Завдяки сучасному обладнанню, зокрема сенсорному столику, кожна дитина мала змогу «власноруч» прогулятися величними залами центру католицького світу.  
Цінні скарби існують не лише десь далеко, іноді вони є зовсім поруч, наприклад, у такій знайомій бібліотеці. У цьому вдалося впевнитися нашим гостям під час відвідування відділу рідкісних та цінних видань, де вони побачили старовинний атлас світу, різноманітні книжки – зразки друкарського мистецтва, колекцію книг з автографами видатних письменників та книжки-крихітки.
Знайомство з бібліотекою закінчилося візитом до творчого майданчика Maker Space, де маленькі відвідувачі спробували себе в якості дизайнерів, створивши за допомогою 3D-ручок кілька невеличких малюнків.
Запрошуємо і вас завітати до бібліотеки та відкрити для себе її нові можливості!

19 квітня 2018 р.

Робота в Інтернеті: можливості та небезпеки

Розвиток сучасних технологій відкриває багатьом людям нові можливості для самореалізації, пошуку нових захоплень, варіанти заробітку грошей. Не є виключенням і люди з інвалідністю, яким сьогодні знайти традиційну роботу досить складно. Можливість особливим людям  займатися цікавими справами та отримувати за це грошову винагороду  дарує  всесвітня мережа та серйозні зміні на ринку праці.
Як можна отримувати зарплатню, працюючи через Інтернет? Що для цього треба робити? Де знайти порядного замовника?  Про це і не тільки говорили у Херсонському міському центрі зайнятості.  Саме тут 17 квітня в рамках партнерського проекту «Шлях до успіху», створеного Центром та Херсонською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Олеся Гончара, відбувся семінар «Робота в Інтернеті: можливості та небезпеки». 
Учасниками цього заходу стали особливі гості – люди, що мають певну групу інвалідності. Спеціально для цієї категорії осіб, що тимчасово втратили роботу, бібліотекар Центру обслуговування користувачів з особливими потребами, що діє на базі книгозбірні, підготувала актуальну та корисну інформацію щодо роботи через Інтернет.
Під час зустрічі учасники дізналися про те, чим фріланс відрізняється від дистанційної роботи, які професії сьогодні користуються попитом у форматі дистанційної роботи, як розпочати заробляти в Інтернеті, і де шукати своїх замовників. Особливий блок семінару був присвяченій темі «Як уберегтися від шахраїв у мережі».
Семінар був для гостей дуже цікавим і пізнавальним.  Виявилося, що спробувати себе у фрілансі «особливим» людям заважають поширені стереотипи, невміння позиціонувати себе як фахівця або банальна відсутність інформації про сучасні можливості мережі. Крім того,  під час спілкування учасники розширили своє уявлення про те, наскільки змінилася сучасна бібліотека та як сьогодні можна використовувати її сервіси для  власного розвитку.
Сподіваємося, що отримана інформація стане першим кроком безробітних людей з особливими потребами на їх власному шляху до успіху.

9 січня 2018 р.

Острів Джарилгач на світлинах Олександра Лавінюкова

Запрошуємо вас згадати літо та помилуватись світлинами чарівних краєвидів остріва

Олександр Лавінюков поряд із своєю виставкою
Джарилгач, відвідавши фотовиставку "Прогулянка Ахіллодромом"


Острів Джарилгач (в перекладі з тюркск. / Татарск. - острів обпалених дерев) має протяжність більше 42 км, і знаходиться в 70 метрах від Лазурного, куди можна потрапити або пішки, або вас перевезуть човном.

Наш багаторічний читач Олександр Лавинюков бував там багато разів і ділиться з вами побаченим і почутим. На його фотографіях оживають легенди про виникнення острова.


Одна з них розповідає, що грекам для перемоги у Троянській війни необхідно було принести в жертву богам дочку одного з царів - Іфігенію, але Ахілл  вирішив взяти її в дружини. Іфігенія була жрицею в Храмі Артеміди, дала обітницю не вступати в шлюб. Вона сховалася від Ахілла . Закоханий Ахілл хотів взяти її силою, але Іфігенія вирішила, що краще кинутися в море, ніж зрадити cвою богиню.

Артеміда врятувала cвою жрицю, посипаючи пісок під ноги Ахілла. Довго переслідував Ахілл швидку Іфігенію, але так і не наздогнав; ноги грузли у піску, він втомився і залишив її. Так у морі виникла коса довжиною більше 100 км, яку назвали Dromos Achilleos, тобто біг Ахілла. Пізніше коса розпалась на острови, а найбільший з них назвали Джарилгач.







Більше фото - на сторінці автора 

2 січня 2018 р.

Сучасні українські дитячі книжки шрифтом Брайля

Майже 200 років тому 15-літній Луї Брайль завершив працю над новою шестикрапковою системою шрифту, що зараз ми називаємо шрифтом Брайля. Завдяки цьому простому, добре продуманому шрифту, який  розробив самовідданий юнак, писемне слово стало досяжне мільйонам незрячих людей.
Нам дуже приємно повідомити, що останнім часом бібліотека стала отримувати  сучасні дитячі книжки шрифтом Брайля, які розраховані як на найменших читачів, так і на школярів середніх і старших класів. Ці книжки сучасних українських письменників також зацікавлять і дорослих, що читають шрифтом Брайля.
Запрошуємо вас у Центр для користувачів з особливими потребами ознайомитись із переглядом дитячих книг шрифтом Брайля і переконатись, що сучасна книжка стає доступнішою для дітей із обмеженнями зору.

Сучасні українські дитячі книжки шрифтом Брайля
Related Posts with Thumbnails

теги

. "Книжкова шафа" "Сердце матери" #a11y #eBookDay #gaad 140лет 3Д-друк адвокаси анонс Антон Борисов архив аудио аудиокниги аутизм без барьеров белая трость Белозёрка библиография Библиомост библиотека библиотека 2.0 библиотекари библиотеки библиотерапия Билл Гейтс Біла тростина благотворительность блоггинг блогопедия блогосфера буккроссинг буккроссинг. книгообмен веб-дизайн Великобритания видео виїзна бібліотека виставка волонтерство Волошин вспомогательные техноглогии выборы Высоцкий выставка Гаюи геолокация Германия гигиена зрения Григорий Адамов Грин Грузия ГУД дельфинотерапия Джарылгач Диана Гурцкая диджериду дизайн дозвілля без обмежень Донецк доступность е-урядування ЕВРО-2012 Европа Ерошенко ЕС ЖБ живая библиотека живопись зрение ИКТ инваколяска инвалидность Индия инклюзивное образование инклюзивный театр инновации интеграция интерактив интернет интернет-ресурсы интерфейсы для незрячих информационные технологии информация иппотерапия искусство история кампхіл Канада карта каталог сайтов Каховка кемп кино клуб "Семейная гармония" книги книгоиздание книгообмен Книжкова шафа КНУКиМ Конвенция ООН конкурс контакты конференция краеведение кризис Крым крымские татары культура Латвия лекотека Лина Костенко Литва Львів люди маломобильные читатели Марокко мастер-класс медиа медиагромотность медиация мобильная библиотека мобильные технологии мода музеи музей музыка мы в сми НАІУ наши читатели НГО незрячие неповносправність Новая Каховка новые поступления образование Одесса Олесь Гончар Ольга Скороходова онлайн-справка ООН опрос ориентирование орієнтування особый ребенок Павел пандус периодика писатели плагиат подкаст подкасты Польша право практические занятия практические занятия pcc ридер презентация програма екранного доступу проза ПЭД радио РадиоКавун реабилитация реклама рельєфно-графічні посібники Ремарк Речная звезда Ровно Рубен Гонсалес Гальего сайт СБУ семинар Сердце матери синдром Дауна синдром Ушера синтезатор речи скайп скрінрідер Славское слепоглухота слух сми Соколянский сообщества социальная реклама социальные сети спецбиблиотека спецпотребности спорт справка СРК Прометей статистика стихи сурдо сурдоперевод США тактильная книга тактильные пособия твиттер творчество телетайп ТехКемп техника техника для незрячих тифло тифлокомментирование тифлокраеведение тифлоновости Тифлочас толерантность трансляция транспорт тренинг трудоустройство туризм Туркменистан УБА Украина УТОГ УТОС учеба фандрейзинг Феодосия фестивали флористика фото футбол Харьков Хелен Келлер Херсон хрестоматия Царан цензура цитаты Черкасы Чернобыль читатели чтение Шевченко школа шрифт Брайля экскурсия юзабилити юмор Япония ярмарка accessibility Blogcamp blogday DAISY Digital Libraries e-kniga facebook FLEX Google iBooks Author IFLA iPan_Pensioner IPod JAWS Kapten Mobility LEAP libdayUA Microsoft NVDA Pain RSS Ruby web 2.0
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання