Сторінки

22 серпня 2019 р.

Семінари для людей з інвалідністю, які шукають роботу, продовжуються...

Незважаючи на літню спеку, співпраця з Херсонським міським центром зайнятості продовжується. Так, 19 серпня керівник Центру обслуговування користувачів з особливими потребами, що діє при Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара,  провела семінар "Техніка пошуку роботи". 
Семінар умовно скаладється з двох частин. В першій частині присутні знайомляться з основними тенденціями сучасного ринку праці, адже неможливо шукати роботу, не знаючи, що відбувається сьогодні у галузі працевлаштування. 
Друга частина - виконання практичної вправи, спрямованої на побудування власної стратегії пошуку роботи. Під час виконання цієї вправи учасники  цього семінару спробували визначити власну позицію на сучасному ринку праці, ознайомилися з основними джерелами інформації, де можна підшукати бажану вакансію.  
Особливий інтерес присутніх викликала інформація, яка стосувалася пошуку роботи в Інтернеті.  Крупні  тематичні веб-портали, соціальні мережі, біржі фрілансу  - ось неповний перелік ресурсів, де можна було б знайти роботу до душі. 
Цікаво, але як показує багаторічний досвід проведення  навчально-інформаційних заходів за аналогічною тематикою, більшість людей, що тимчасово залишилися без роботи (не обов'язково з інвалідністю) не можуть визначитися з власним позиціонуванням, тобто вони не мають уявлення, яку саме роботу вони шукають.
Нагадаємо,  що семінар  "Техніка пошуку роботи" проходить в рамках проекту "Шлях до успіху", який розпочався п'ять років тому завдяки партнерству Херсонського міського центру зайнятості та КЗ "Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара" Херсонської обласної ради. 
А оскільки будь-який проект має розвиватися, то запрошуємо вас до дискусії. Шановні читачі цього допису, як ви вважаєте, які актуальні теми з питань працевлаштування українців, зокрема людей з інвалідністю, потрібно висвітлювати у проекті?  

27 червня 2019 р.

Техніка пошуку роботи для людини з інвалідінстю: як зацікавити потенційного роботодавця?

Питання працевлаштування людей з інвалідністю є однією з головних проблем в Україні. Щоб хоч трішки позитивно вплинути на вирішення цієї проблеми, Центр обслуговування користувачів з особливими потребами спільно з Херсонським міським центром зайнятості щомісячно проводять семінари для людей з інвалідністю, які тимчасово залишилися без роботи та знаходяться на обліку в Центрі зайнятості. 
24 червня відбувся семінар «Техніка пошуку роботи», під час якого учасники заходу дізналися про основні тенденції сучасного ринку праці, спробували визначити власне позиціонування на ринку праці та ознайомилися з основними інструментами пошуку роботи.
Особливий інтерес викликала вправа «Побудуй свій шлях до мети», під час якої учасники семінару намагалися створити власну стратегію пошуку роботи. Цікаво, але у більшості присутніх не було конкретного уявлення про те, яку саме роботу вони шукають.
Під час дослідження сучасних інструментів пошуку гості заходу дізналися про особливості співпраці з такими структурами, як HR-агенції та кадрові агенції, ознайомилися з особливостями пошуку роботи у соцмережах.
Сподіваємося, що семінар дозволить людям з інвалідністю, які шукають вакансії, переглянути власний шлях пошуку, визначити свою цінність і знайти роботу мрії.   

25 травня 2019 р.

Емоції та визнання: інклюзивний театр при бібліотеці виступив у рамках фестивалю "Мельпомена Таврії"

Близько двадцяти років поспіль наприкінці травня Херсон радо зустрічає талановиті театральні колективи з усього світу, адже саме в цей час у місті проходить Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії». Головна мета фестивалю – популяризація театрального мистецтва, обмін досвідом між творчими колективами, знайомство глядачів з різними театральними прем’єрами та творчими експериментами.
Цього року до програми ХХІ Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії» потрапила вистава «Дивовижні пригоди книжкової феї у бібліотеці» інклюзивного театру при книгозбірні «Звичайна роль – особливий актор».
23 травня Гончарівка вперше приймала у себе прихильників фестивалю.  На інклюзивну виставу завітали й почесні гості: президент і засновник фестивалю – генеральний директор, художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Олександр Книга та театральний критик, театрознавець, голова експертної ради (м.Київ) – Алла Підлужна.
Захід розпочався з неперевершеного виступу  колективу «Гармонія» (керівник – Яна Козлова), учасники якого виконали жестовою мовою відому пісню Тіни Кароль «Здатися ти завжди зможеш».
Після цього режисер вистави – заслужений діяч мистецтв України Ірина Корольова – оголосила початок інклюзивної вистави «Дивовижні пригоди книжкової феї у бібліотеці».
Протягом години глядачі насолоджувалися талановитою грою особливих акторів – діток-аутистів, дітей з синдромом Дауна та учасників з ДЦП, а також їх батьків. Слід зазначити, що інклюзивна вистава нікого не залишила байдужим. Про це свідчили відгуки глядачів.
По звершенню вистави  президент і засновник фестивалю – генеральний директор, художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша Олександр Книга – виразив своє захоплення  особливими акторами та їх батьками, а також вручив колективу  інклюзивного театру почесний диплом учасників фестивалю «Мельпомена Таврії».
Участь у фестивалі зарядила позитивними емоціями всіх учасників інклюзивного театру: і маленьких, і великих акторів.  Вже «за лаштунками» особливі актори ділилися своїми враженнями та висловлювали бажання працювати далі.
Сподіваємося, що участь у Міжнародному театральному фестивалі «Мельпомена Таврії» стане доброю традицією для особливих акторів інклюзивного театру при обласній книгозбірні.






11 травня 2019 р.

Чи потрібна нейропсихологія у повсякденному житті?

Сьогодні тільки-но лінивий не чув про нейропсихологію. Медицина, психологія, маркетинг, політтехнології – ось далеко не повний перелік галузей, де активно використовуються надбання нейропсихології. Але до чого тут пересічні громадяни та навіщо їм потрібна нейропсихологія?  Знайти відповіді на ці запитання спробували учасники інтерактивного семінару «Сучасна нейропсихологія як життєва необхідність кожної людини», який проходив у стінах обласної книгозбірні.
Спікер семінару – Аліса Фогель – вже багато років вивчає особливості розвитку мозку людини та є досвідченим фахівцем нейропсихології. Пані Аліса близько десяти років продовжує дослідницьку діяльність у європейських університетах. Результатами своєї роботи вона охоче поділилися зі всіма присутніми.
Під час семінару учасники дізналися, чому протягом усього життя необхідно розвивати свій мозок, як заставляти мозок працювати і навіщо це потрібно, чому чоловіки та жінки по-різному сприймають одну і ту ж саму інформацію.
Окрему увагу спікер звернула на особливості виховання дітей. Наприклад, хлопчики більш ефективніше сприймають докази, пояснення та картинки (візуалізацію), а дівчата краще сприймають емоційну розповідь. Крім того, фахівець порадила, що для кращого розвитку мозку з дітьми треба більше розмовляти, читати їм книжки, створювати умови для творчого розвитку та провокувати ситуації для розвитку мислення. Ця порада є дуже актуальною в епоху гаджетів та віртуальної реальності.
Після семінару спілкування зі спікером продовжилось у приватних бесідах. Ця зустріч була настільки цікавою та потрібною для херсонців, що учасники запросили спікера провести ще один семінар у бібліотеці вже у найближчий час.
Слідкуйте за інформацією на офіційному сайті бібліотеки, щоб завітати на семінар та поближче познайомитися з цікавою наукою – нейропсихологією.

24 квітня 2019 р.

Як знайти роботу людині з інвалідністю: перевірені методи та інструменти пошуку

Чи знаєте ви, що в Україні рівень безробіття серед людей з інвалідністю на сьогоднішній день сягає 73%? Саме такі статистичні дані були представлені спільноті наприкінці минулого року. І, дійсно, проблема працевлаштування «особливого» фахівця стоїть дуже гостро.
 22 квітня у Херсонському міському центрі зайнятості для людей з інвалідністю, які шукають роботу та стоять на обліку, був проведений практичний семінар «Техніка пошуку роботи». Головна мета заходу – надання учасникам актуальної інформації та розробка власної стратегії з пошуку роботи.
 Під час семінару слухачі дізналися про головні тенденції сучасного ринку праці та спробували визначити свою позицію в цій сфері. Як показала практична вправа «Власне позиціонування», майже 70% респондентів дуже складно визначитися, яку саме роботу вони шукають. Під час виконання вправи більшість учасників розповідали про свій минулий досвід, але мало хто зміг пояснити, яку вакансію він шукає і якими професійними якостями може зацікавити роботодавця. Тому учасники наприкінці вправи отримали своєрідне «домашнє завдання» – зважити свої можливості, знання, вміння, навички й побажання та визначитися, яку саме вакансію вони б хотіли зайняти.
Наступний блок семінару був присвячений побудові стратегії досягнення мети – пошук роботи своєї мрії. Ця частина семінару була насичена різноманітними обговореннями, дискусіями та запитаннями. На кожному  «кроці» стратегії слухачі отримували найактуальнішу інформацію щодо джерел пошуку роботи. Особлива увага була приділена можливостями пошуку роботи через Інтернет. Слід зазначити, більшість учасників були здивовані тим, що сьогодні шукати роботу можна і через соціальні мережі, думаючи, що їх використовують лише для розваг та спілкування з друзями.
Цей семінар був проведений завдяки тісній співпраці Херсонського міського центру зайнятості та Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара. Тому наприкінці семінару спікер – керівник Центру обслуговування користувачів з особливими потребами обласної книгозбірні – розповіла слухачам про напрямки діяльності Центру та сервіси, якими може скористатися кожен відвідувач. 

10 квітня 2019 р.

Зачаровані діти Херсона вразили глядачів своїми талантами

Весь світ відзначає 2 квітня Міжнародний день інформування про аутизм. Але практично вся перша половина квітня вважається періодом інформування суспільства про аутизм з метою привернення уваги громади до проблем людей з розладами аутистичного спектру.
Аутизм – це не хвороба. Це особливе сприйняття світу, яке не заважає людині ставати успішною. Яскравим прикладом цього є люди зі світовими іменами. Вуді Ален, Кортні Лав, Ентоні Хопкінс та Білл Гейтс – ось далеко неповний список відомих людей з діагнозом «аутизм». Ми впевнені, що до цього переліку увійдуть і зачаровані мешканці Херсона, які 4 квітня в обласній книгозбірні представили глядачам програму «Маленькі принци нашої планети».
Цей захід руйнує стереотипи про людей-аутистів. Усіх глядачів вразили авторські вірші Хажина Азамата та дивовижний спів Щукіна Богдана.
Хореографічна композиція «Весна» у виконанні зачарованих танцюристів та їхніх батьків продемонструвала, що танцювати під запальні пісні обожнюють усі.
Особливий інтерес викликала гра всіх учасників на етнічних барабанах, під час якої можна було побачити, як тонко та енергійно музиканти-аутисти відчувають ритм.
Головною родзинкою програми стала прем’єра фрагменту лялькової вистави «Маленький принц», за мотивами однойменного твору Антуана де Сент-Екзюпері. До цього виступу учасники зачарованого лялькового театру готувалися майже півроку: власноруч виготовляли ляльок, вивчали свої ролі, проводили репетиції. Вистава настільки вразила глядачів, що багато хто після закінчення виступу підходив до акторів, щоб поділитися враженнями та висловити своє захоплення.


23 березня 2019 р.

Інклюзивне свято під дахом Гончарівки: театральні постановки, хореграфія та пісня жестовою мовою

Так склалося, що наприкінці березня в одній «компанії» зібралися важливі дати, які у сучасному та прогресивному суспільстві не можуть залишатися без уваги: Міжнародний день людини з синдромом Дауна, Всесвітній  день інформування про аутизм, а також Міжнародний день театру.
Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара – це єдине місце, де відзначення усіх цих дат змогло об’єднатися в одну святкову подію: виступ першого в Україні інклюзивного театру при бібліотеці «Звичайна роль – особливий актор». 18 березня у книгозбірні зібралися люди, які активно підтримують впровадження інклюзії у нашому суспільстві та шанують театральне мистецтво.
Інклюзивна вистава «Дивовижні пригоди казкової феї в бібліотеці»  поєднала в собі три фрагменти відомих літературних творів – «Пригоди Незнайки» (М.Носов), «Маленький принц» (Антуан де Сент-Екзюпері), «Аліса в країні чудес» (Л.Керолл). А втілили ролі казкових героїв та стали головними зірками спектаклю діти-аутисти, дітки із синдромом Дауна та ДЦП, які  представляють три громадські об’єднання – «Серце матері» (керівник – В.О.Бондар), «Сонячні діти Херсонщини» (керівник – І.А.Ханікова), ініціативну групу «Зачаровані діти» (керівник – Н.В.Мірошник).  
Доповнили виставу виступи творчого колективу «Гармонія» (керівник – Яна Козлова; Херсонська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат I-III cт.) та народного дитячого театру «Арт-Ідея» (керівник – Антоніна Грендаш). Виступ талановитої молоді з вадами слуху колективу «Гармонія» вразив глядачів чуйним жестовим виконанням пісні та хореографічною композицією. А актори «Арт-Ідеї» доповнили святкову програму фрагментом з вистави «Цей бешкетник Том Сойєр».
Серед глядачів були присутні наші почесні гості – представники влади та бізнесу, меценати, спонсори, давні друзі бібліотеки. Своїми враженнями від роботи першого в Україні інклюзивного театру при бібліотеці поділився з глядачами перший заступник голови Херсонської обласної ради Василь Зеленчук. Він підкреслив, що «…майбутнє нашого суспільства і нашої держави залежить від молодого покоління. Тільки та держава, яка цінує і любить своїх дітей, і тільки те суспільство, яке виховує та розвиває в кожній людині культуру, забезпечує можливості реалізації її прав і законних інтересів, – по-справжньому повноцінні, сильні і непереможні. Ми повинні створювати всі умови, щоб наші діти росли, виховувались і розвивались у щасливій країні і відчували себе в ній захищеними». Окрім позитивного відгуку від гри акторів,  Василь Васильович вручив артистам подарунки.
Будь-яка театральна подія не проходить без відзначення найкращих з кращих. Серед учасників вистави були обрані переможці у декількох номінаціях: «Кращий актор», «Краща акторка», «Акторка другого плану», «Театральна мама», «Чую серцем», «Яскрава воля»… Нагороджували переможців добрі друзі та меценати бібліотеки: голова громадської організації «Добродія» Вікторія  Гавренкова; гість з Києва – директор видавництва «Мистецтво», засновник видавничо-книготорговельної компанії «Самміт-книга», член правління Української бібліотечної асоціації Ігор Степурін; голова обласної організації профспілки працівників культури Віктор Величко; директор обласного відділення ПАТ «Промінвестбанк» (м. Херсон) Руслан Рубан; керуючий філією АТ «Укрексімбанк» (м. Херсон) Олександр Кірку; гість з Миколаївщини – голова сільської ради с. Мішково-Погорілове Вітовського району Андрій Ботанін. Переможці отримали дипломи, грошові винагороди та смаколики.
Дякуємо за підтримку друзям та меценатам Гончарівки – директору ТОВ «Іксора» М.Джиганському, генеральному директору охоронних підприємств групи «Лідер» Л.Вечерікову, директору приватного підприємства «ЛТ»Л.Гельфандбейну, а також ініціативній групі «А що зробив ти?», яка підтримала особливих акторів солодощами.
Сучасна бібліотека – це місце, де впроваджуються прогресивні та модернові форми роботи. Так, у цьому році серед друзів бібліотеки з’явився незвичайний чотирилапий друг, який заохочує і дітей, і дорослих читати, – дивовижна Кіміко Такара (власниця – Маріна Рудакова). Вона з радістю та терпінням бере участь у сеансах каністерапії (буквальний переклад – «лікування собакою») «Читаймо разом з Кіміко» для особливих діток, за що отримала диплом почесного користувача від в.о. генерального директора Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара Надії  Іванівни Коротун – творчого натхненника та керівника унікального проекту – інклюзивного театру при бібліотеці «Звичайна роль – особливий актор», який надає можливість людям з особливими потребами самореалізовуватися.




4 березня 2019 р.

Як знайти роботу людині з інвалідністю? Головне - обрати правильну техніку пошуку

А чи знали ви, що рівень безробіття в Україні вдвічі менший, ніж у Швейцарії та Чехії? Такі офіційні дані були надані Державним управлінням статистики у травні минулого року. Незважаючи на ці цифри, багатьох українців, зокрема людей з особливими потребами, що залишилися без роботи, не перестає цікавити питання пошуку місця зайнятості.
Дізнатися про ефективні методики пошуку роботи за допомогою найсучасніших інструментів змогли слухачі з інвалідністю, що стоять на обліку у Херсонському міському центрі зайнятості, на семінарі «Техніка пошуку роботи». 
До речі, Центр для користувачів з особливими потребами вже майже рік співпраціє з Херсонським міським центром зйнятості, і щомісяца проводить  актуальні семінарі для людей з інвалідністю, які знаходяться у пошуці роботи. 
Під час зустрічі учасники також дізналися про основні тенденції ринку праці, ознайомилися з переліком «Компетенцій – 2020», які, на думку експертів, уже наступного року стануть обов’язковими для кожного здобувача.  Велика увага була приділена розгляду такого поняття, як «дистанційна робота». Цікаво, але в процесі обговорення присутня молодь робила акцент на тому, що для людини з інвалідністю дистанційна робота – найбільш вдалий варіант самозайнятості.
Враховуючи сучасні тенденції ринку праці, а саме глобалізацію робочої сили, велике значення для потенційних працівників має питання власного позиціонування. Тобто ті свої якості, які людина може «продати», щоб отримати певну посаду. На жаль, майже 70% учасників було важно ідентифікувати свою позицію та визначити, яку саме роботу вони шукають.
Протягом семінару слухачі разом з лектором намагалися вибудовувати власну стратегію пошуку роботи: визначити бажану посаду та розробити детальний план її пошуку. На цьому етапі були розглянути всі можливі інформаційні канали, де можна знайти обрану вакансію та розмістити власне резюме.
Наприкінці заходу кілька учасників виявили бажання відвідати ще й семінар, присвячений особливостям дистанційної роботи.

21 лютого 2019 р.

Сеанс каністерапії у бібліотеці: незвичайно, приємно і корисно

Сучасна бібліотека вже давно перестала бути класичним книгосховищем. Сьогодні – це місце, де впроваджуються інноваційні форми роботи з користувачами для задоволення актуальних потреб громади. Каністерапія – різновид терапії, де головним «інструментом» виступає собака, – вже давно отримала визнання у світі. Наприклад, у США та Японії в деяких муніципальних бібліотеках активно практикують зустрічі з чотирилапими «терапевтами».
Херсонська обласна книгозбірня завжди намагається впроваджувати світовий досвід у свою діяльність, і тому 16-го лютого у бібліотеці був проведений сеанс каністерапії для особливих дітей.  
Працівники Центру обслуговування користувачів з особливими потребами запросили на зустріч Кіміко Такару – унікальну собаку японської породи акіта-іну та її господарку – Марину Рудакову. Кіміко пройшла спеціальну підготовку та має відповідні сертифікати, що дозволяють пухнастому  лікарю  «проводити» сеанси каністерапії. У світовій практиці подібний метод терапії активно використовується у роботі з людьми, які мають ментальні та психічні розлади, бажають зняти тривожність, нервове напруження тощо. На перший  каністерапевтичний сеанс ми запросили постійних користувачів Центру – дітей-аутистів та дітей з синдромом Дауна – представників ГО «Зачаровані діти».
Сеанс каністерапії  пройшов у позитивній атмосфері спілкування, обіймів та релаксації. Діти, навіть ті, які не дуже люблять собак, намагалися доторкнутися до незвичайного гостя та познайомитися з нею.
До речі, за словами Марини, під час тестування литовські фахівці характеризували Кіміко як ідеальну собаку для читання. І, дійсно, виявилося, що Кімі – дуже вдячний слухач. Коли діти читали їй улюблені розповіді про тварин, було помітно, що Кіміко уважно слухає, розуміє, про що йде мова, і це їй дуже подобається.
  Година сеансу промайнула дуже швидко. Але було видно, що і діти, і їхні батьки – усі отримали задоволення, зняли нервову напругу, зарядилися позитивною енергією.
Сподіваємося, що Кіміко Такара ще неодноразово відвідає наших особливих користувачів та стане добрим другом обласної книгозбірні.



24 січня 2019 р.

Прем'єра першої вистави унікального театру відбулася!




Інклюзивне мистецтво сьогодні у світі набуває широкої популярності, оскільки саме творчість допомагає нам зрозуміти один одного, показати своє світобачення, оригінальність мислення та ставлення до загальновідомих речей. Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара активно впроваджує ідею інклюзії і підтримує процес включення людей з інвалідністю в активне суспільне життя. Саме тому на базі книгозбірні у листопаді минулого року виник театр «Звичайна роль – особливий актор». Його учасники – діти-аутисти, діти з синдромом Дауна та діти з ДЦП, що представляють три громадські об’єднання – «Серце матері» (керівник – В.О.Бондар), «Сонячні діти Херсонщини» (керівник – І.А.Ханікова), ініціативну групу «Зачаровані діти» (керівник – Н.В.Мірошник). Автор ідеї, творчий натхненник та керівник проекту – Н.І.Коротун, в.о. генерального директора Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара, заслужений працівник культури України. А робота над виставою проходила під керівництвом режисера Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша, заслуженого діяча мистецтв України І.В.Корольової.
Вистава об’єднала в собі епізоди з трьох відомих світових творів: «Пригоди Незнайки» М.Носова, «Маленький принц» А. де Сент-Екзюпері, «Аліса в країні пригод» К.Льюїса. Усі ці фрагменти пов’язані одним сюжетом, який і став основою загальної історії – «Незвичайних пригод книжкової феї». Що й казати, робота була кропіткою та насиченою. Проте ми задоволені результатом. Учасники не тільки продемонстрували власне бачення відомих творів, але й розкрили свої акторські здібності. Тому особлива подяка – досвідченому режисеру Ірині Корольовій! А ще дуже дякуємо батькам наших артистів – за терпіння, час та віру. Більше тридцяти акторів різного віку взяли участь у виставі. Всі вони – старанні та відповідальні! Учасники театральної трупи своєю казковою грою подарували присутнім у залі чудові емоції та можливість поринути у дивовижний світ відомих класичних творів.
На прем’єру театру «Звичайна роль – особливий актор» завітали почесні гості книгозбірні – представники влади, державних структур та бізнесу, меценати, спонсори, давні друзі Гончарівки – всі, хто підтримують ідею інклюзії: народний депутат України, ректор Херсонського державного університету О.В.Співаковський, заступник голови Херсонської обласної ради О.О.Рукавішнікова, керівник апарату обласної державної адміністрації В.І.Клюцевський, директор Департаменту культури, туризму та курортів Херсонської обласної державної адміністрації С.В.Думинська, заступник директора Департаменту – начальник управління культури І.Р.Мазур, секретар Херсонської міської ради О.Б.Урсуленко, комерційний директор ПП «Оригінал Авто», депутат обласної ради Ю.Г.Рожков, начальник відділу інклюзивної освіти та роботи з інтернатними закладами Департаменту освіти, науки та молоді ХОДА Т.Ю.Левченко, віце-президент Херсонської Торгово-промислової палати В.Й.Удод, начальник управління патрульної поліції в Херсонській області К.Дронгаль, директор мережі магазинів «Учбова книга» Г.В.Лісова, херсонський модельєр та засновник бренда «KNIGA» О.Сікоєва.
Усі почесні гості Гончарівки розповіли про свої враження та емоції, привітали з чудовою прем’єрою, подякували акторам-учасникам за старання та їх батькам за активність і сміливість, розуміючи, скільки зусиль, терпіння, часу та тепла серця потрібно на шляху допомоги в самореалізації дітей з особливими потребами. Посміхатись, творити, любити у важких умовах може не всякий. А ці діти змогли і довели дорослим, що світ зміниться, якщо кожен з нас буде добрішим. Душевні слова та гарячі аплодисменти звучали для керівника-режисера театру «Звичайна роль – особливий актор» Ірини Корольової.
Від почесних гостей громадські організації «Сонячні діти Херсонщини», «Серце матері», «Зачаровані діти Херсона» отримали стартові капітали на подальший розвиток, почесні грамоти та цінні подарунки, сертифікати, книги, набори для творчості, ігри для розвитку і, звичайно, солодощі!
Протягом всього дійства глядачі не стримували емоцій, батьки раділи та пишалися своїми дітьми, а актори, не зважаючи на хвилювання, поводили себе, як справжні зірки сцени!
Підводячи підсумки, керівник Гончарівки Н.І.Коротун, як автор ідеї та творчий натхненник цього інноваційного проекту, подякувала присутнім у залі за небайдужість, щирість, активність: «Сьогодні до нас прийшли всі, хто хоче змін у країні!».
Що хочеться додати? «Звичайна роль – особливий актор» – перший інклюзивний театр при бібліотеці, що діє на території України. Це унікальний проект, який, ми сподіваємося, не лише надасть можливість людям з особливими потребами самореалізовуватися, але й стане надихаючим прикладом для інших регіонів України.





12 січня 2019 р.

Актори театру при біблотеці "Звичайна роль - особливий актор" активно готуються до своєї першої вистави

Півтора місяці тому в бібліотеці розпочав свою роботу театр «Звичайна роль – особливий актор», де під керівництвом професійного режисера діти з синдромом Дауна, дітки-аутисти та маленькі актори з діагнозом ДЦП працюють над втіленням справжньої вистави. До проекту були залучені представники трьох громадських організацій нашого міста: «Зачаровані діти», «Сонячні діти», «Серце матері».
Кожної суботи у книгозбірні відбуваються репетиції та підготовка акторів до першої вистави. Не стала виключенням і субота 22 грудня. Цього дня дві групи акторів паралельно працювали над своїми фрагментами. 
Актори – представники ГО «Серце матері» – демонстрували свої творчі доробки режисеру та відпрацьовували мізансцени з фрагменту твору «Аліса в країні пригод» (К. Льюїс). Учасники продемонстрували прекрасне виконання своїх ролей та чудові костюми.
У цей же час актори з ГО «Зачаровані діти» для втілення свого фрагменту з твору «Маленький принц» (А. Сент-Екзюпері) виготовляли ляльок, з якими вони планують з’являтися на сцені.  
Наприкінці зустрічі режисер похвалила обидві групи акторів за колосальну роботу, витримку та бажання творити.



Related Posts with Thumbnails

теги

. "Книжкова шафа" "Сердце матери" #a11y #eBookDay #gaad 140лет 3Д-друк адвокаси анонс Антон Борисов архив аудио аудиокниги аутизм без барьеров белая трость Белозёрка библиография Библиомост библиотека библиотека 2.0 библиотекари библиотеки библиотерапия Билл Гейтс Біла тростина благотворительность блоггинг блогопедия блогосфера буккроссинг буккроссинг. книгообмен веб-дизайн Великобритания видео виїзна бібліотека виставка волонтерство Волошин вспомогательные техноглогии выборы Высоцкий выставка Гаюи геолокация Германия гигиена зрения Григорий Адамов Грин Грузия ГУД дельфинотерапия Джарылгач Диана Гурцкая диджериду дизайн дозвілля без обмежень Донецк доступность е-урядування ЕВРО-2012 Европа Ерошенко ЕС ЖБ живая библиотека живопись зрение ИКТ инваколяска инвалидность Индия инклюзивное образование инклюзивный театр инновации интеграция интерактив интернет интернет-ресурсы интерфейсы для незрячих информационные технологии информация иппотерапия искусство история кампхіл Канада карта каталог сайтов Каховка кемп кино клуб "Семейная гармония" книги книгоиздание книгообмен Книжкова шафа КНУКиМ Конвенция ООН конкурс контакты конференция краеведение кризис Крым крымские татары культура Латвия лекотека Лина Костенко Литва Львів люди маломобильные читатели Марокко мастер-класс медиа медиагромотность медиация мобильная библиотека мобильные технологии мода музеи музей музыка мы в сми НАІУ наши читатели НГО незрячие неповносправність Новая Каховка новые поступления образование Одесса Олесь Гончар Ольга Скороходова онлайн-справка ООН опрос ориентирование орієнтування особый ребенок Павел пандус периодика писатели плагиат подкаст подкасты Польша право практические занятия практические занятия pcc ридер презентация програма екранного доступу проза ПЭД радио РадиоКавун реабилитация реклама рельєфно-графічні посібники Ремарк Речная звезда Ровно Рубен Гонсалес Гальего сайт СБУ семинар Сердце матери синдром Дауна синдром Ушера синтезатор речи скайп скрінрідер Славское слепоглухота слух сми Соколянский сообщества социальная реклама социальные сети спецбиблиотека спецпотребности спорт справка СРК Прометей статистика стихи сурдо сурдоперевод США тактильная книга тактильные пособия твиттер творчество телетайп ТехКемп техника техника для незрячих тифло тифлокомментирование тифлокраеведение тифлоновости Тифлочас толерантность трансляция транспорт тренинг трудоустройство туризм Туркменистан УБА Украина УТОГ УТОС учеба фандрейзинг Феодосия фестивали флористика фото футбол Харьков Хелен Келлер Херсон хрестоматия Царан цензура цитаты Черкасы Чернобыль читатели чтение Шевченко школа шрифт Брайля экскурсия юзабилити юмор Япония ярмарка accessibility Blogcamp blogday DAISY Digital Libraries e-kniga facebook FLEX Google iBooks Author IFLA iPan_Pensioner IPod JAWS Kapten Mobility LEAP libdayUA Microsoft NVDA Pain RSS Ruby web 2.0
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання