Сторінки

8 грудня 2021 р.

ГАСТРОЛІ ДО КИЄВА 

Інклюзивний театр при бібліотеці "Звичайна роль - особливий актор" взяв участь у Всеукраїнському фестивалі творчості людей з інвалідністю "Барви життя



 Актори інклюзивного театру при бібліотеці «Звичайна роль – особливий актор» завжди мріяли продемонструвати власну творчість за межами нашого міста в реальному форматі: на великій сцені, зі справжніми софітами, перед новою глядацькою аудиторію. І ось нарешті мрія здійснилася – колектив отримав запрошення взяти участь у Всеукраїнському фестивалі творчості людей з інвалідністю «Барви життя», який проходив 3 грудня у Києві.







3 грудня 2021 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ




   Сьогодні, 3 грудня, відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю.

  Ця дата мобілізує підтримку громадськості у розв'язанні найважливіших питань, що стосуються соціальної інтеграції людей з інвалідністю, сприяє підвищенню обізнаності про проблеми інвалідності й привертає увагу до переваг інклюзивного суспільства, доступного для всіх. Цей день є нагадуванням людству про його обов'язок виявляти турботу та милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства. Така мета була поставлена у 80-х рр. ХХ ст., коли Організація Об’єднаних Націй оголосила 1983-1992 роки Десятиліттям людей з інвалідністю. У цей період проводилися роботи з розробки заходів, направлених на поліпшення становища людей з інвалідністю і забезпечення рівних можливостей у суспільстві.

 Сьогодні варто підсумувути зроблене для цієї категорії громадян, проаналізувати фактичне становища людей з особливими потребами в суспільстві та визначити плани щодо поліпшення їх життєвого рівня. Цей день акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті.




2 грудня 2021 р.


«ТВОРЧІСТЬ БЕЗ КОРДОНІВ»

   У Херсонському облмуздрамтеатрі у перший день зими влаштували проведення інклюзивної події під назвою «Творчість без кордонів». А присвячена вона Міжнародному дню людей з інвалідністю.

   Попри чималу кількість глядачів, особливі артисти трималися на сцені впевнено і виконали не один музичний номер. І звичайно ж інклюзивна подія не обійшлась без показу вистави «Задерикуватий півень» від учасників інклюзивного театру при бібліотеці «Звичайна роль – особливий актор».

Пропонуємо переглянути чудовий сюжет телеканалу Херсон Плюс про цю подію.







25 листопада 2021 р.

ЧИ ЛЕГКО ЗНАЙТИ РОБОТУ ЛЮДИНІ З ІНВАЛІДНІСТЮ?



   Нещодавно Центр обслуговування користувачів з особливими потребами Херсонської обласної універсальної бібліотеки ім. Олеся Гончара проводив черговий онлайн-тренінг «Техніка пошуку роботи». Захід відбувся в рамках спільного проєкту Гончарівки та Херсонського міського центру зайнятості «Твій шлях до успіху».
   Зважаючи на сучасні реалії, особливий акцент було зроблено на те, як саме інтернет, і зокрема соціальні мережі, можуть допомогти шукачу отримати бажану посаду. Крім того, багато було сказано щодо користі соцмереж для побудови особистого бренду: говорили про те, яку інформацію про вас надає ваш профіль та які факти має містити пост щодо пошуку роботи. Приділили увагу також сучасним тенденціям на ринку праці й питанню складання роботодавцем оголошення про пошук нового працівника. Чого не має бути в тексті оголошення, яку інформацію можна вважати порушенням закону та дискримінацією, як саме ми можемо вплинути на недобросовісних роботодавців – про це також дізналися учасники.
 Подібні тренінги допомагають підвищити свою конкурентоздатність на ринку праці та стати більш обізнаним у правових питаннях.


22 листопада 2021 р.



ТЕХНІКА, ЯКА ЗАВЖДИ ДОПОМОЖЕ




  Сучасні технології здатні відкрити нові перспективи для людей із проблемами зорового сприйняття, урізноманітніти їх доступ до інформації. Спеціальна техніка та спеціалізоване програмне забезпечення розширюють горизонти для розвитку людей із вадами зору, зокрема і професійного, відкривають можливості для отримання нових знань.
  Але ж не секрет, що речі, які були створені з якоюсь певною спеціалізованою метою, часом набувають більш широкого використання. Саме така доля спіткала наявні в Гончарівці електронні збільшувачі «Optelec ClearView». Електронні збільшувачі, або електронні лупи, – компактні пристрої з камерою і екраном, які дозволяють побачити збільшене зображення в різних режимах.
  Серед переваг цих приладів найбільше виділяють наступні:
  Відмінне зображення
Від часу випуску першого збільшувача були зроблені значні досягнення у функціональності пристроїв і чіткості зображення. На початку свого існування настільні збільшувачі мали дуже зернисте зображення, а зараз ми можемо запропонувати вам досить чітке – навіть за умови найвищих рівнів збільшення. Пристрій має декілька режимів зображення: повно-кольорове, чорно-біле, позитивне та негативне. Можна також керувати контрастністю.
  Зручне використання
Ковзаюча платформа для читання допомогає нам мінімально рухати сам документ. Це зручно, коли маємо справу з важкими газетами. Також у користувача є можливість дуже легко зафіксувати прилад у необхідному положенні, тому ви не втратите потрібну інформацію.
  Просте керування
Елементи керування розроблялися так, щоб бути максимально зручними та простими. У прилада є всього декілька кнопок: переключення режиму, збільшення та зменшення зображення, регулювання контрастності.
  Але не лише для людей із вадами зору корисні ці прилади. Електронні збільшувачі поступово стають невід'ємною частиною будь-якого технологічного або ремонтного процесу. Воно й зрозуміло, адже з їх допомогою істотно полегшується процес ідентифікації дефектів, пошкоджень і відколів, які неозброєним оком майже неможливо помітити.
  Для тих, хто займається ремонтом мобільних телефонів, планшетів та іншої електроніки, «Optelec ClearView» може стати незамінним приладом. Адже вироби, що підлягають ремонту, далеко не завжди бувають плоскими, а крім них потрібно примудритися розмістити під об'єктивом і паяльну лампу або інший інструмент. Чималою перевагою приладу є те, що збільшувач дає пряме, а не перевернуте збільшене зображення, тому користувачеві не доведеться подумки перевертати картинку. Крім того, прилад містить яскраву підсвітку. Завдяки цьому досягається висока якість картинки і природне перенесення кольорів, а довгий фокус дозволяє працювати навіть із великими та об'ємними виробами.
  При роботі на електронному збільшувачі краще видно просторові рухи та об'єм, а зручний для роботи дизайн суттєво зменшує навантаження на шию і очі.
  Впевнені, ми вас переконали, і ви теж захочете скористатися досягненнями новітньої техніки, стаціонарними або ручними збільшувачами. Такі збільшувачі знаходяться в Центрі для людей з особливими потребами та в секторі періодичних видань відділу обслуговування користувачів (І та ІV поверхи) Херсонської обласнгої універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара.

  Приходьте до Гончарівки, і ми радо вам допоможемо.




15 листопада 2021 р.

ПІДГОТОВКА НОВОЇ ВИСТАВИ ІНКЛЮЗИВНОГО ТЕАТРУ

Інклюзивний театр "Звичайна роль - особливий актор" при КЗ "Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара" готує нову виставу. Телеканал Херсон Плюс зняв чудові фото з репетиції.








13 листопада 2021 р.

 

ВАЛЕНТИН ГАЮЇ – НОВАТОР, БЛАГОДІЙНИК, ТИФЛОПЕДАГОГ




   13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї – французький педагог, який вважається основоположником тифлопедагогіки, педагогіки для незрячих. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я саме ця дата стала основою для Міжнародного дня незрячих (International Day of the Blind). Тож дізнаймося більше про цю видатну людину.

   Саме Валентину Гаюї належать перші спроби створення навчальних закладів для незрячих дітей, розробки дидактики та методики навчання загальноосвітнім предметам і трудовим навичкам. Відомий тифлопсихолог П. Віллей у книзі «Психологія сліпих» наводить історичні дані про те, як Валентин Гаюї випадково звернув увагу на важке становище незрячих, переважно неосвічених людей, жебраків. В. Гаюї спало на думку, що вони також здатні до навчання і, можливо, їм під силу досягти великих успіхів у деяких сферах, зокрема, музиці. Він розробив систему навчання незрячих читання, письма, арифметики, музики та різних ремесел. Щоб реалізувати свою думку Гаюї спочатку відкрив за власні кошти школу, надалі – інститут на 30, а пізніше – на 120 учнів.
  У 1803 р. російський імператор Олександр І запросив Гаюї для створення аналогічного інституту в Російській імперії. Але в Росії його спочатку спіткала невдача. Активно розпочавши справу, він просто не зміг набрати учнів. Чиновники, яким було доручено комплектацію шкіл, відповідали, що «в Росії сліпих дітей немає». Коштів, виділених на цю роботу, Гаюї майже не отримував. У цих непростих умовах, незважаючи на труднощі, він працював до 1817 року. Згодом його перший у Росії інститут для сліпих все-таки визнала влада, надала будівлю особняка на Васильєвскому острові та зрештою дозволила набрати дітей. Повернувся до Франції Гаюї у віці 72-х років.
   Помер педагог у 1822 році та був похований у Парижі. За даними, що збереглися до нашого часу, гранітний пам’ятник на його могилі було встановлено за гроші, зібрані незрячими музикантами та ремісниками.
Метод навчання читання та письма був описаний педагогом у його роботах і покладений в основу інших подібних досліджень. У різних країнах відкривали навчальні заклади для незрячих. Так, у 1791 р. було відкрито навчальний заклад для сліпих у Ліверпулі, в 1801 році – в Лондоні, в 1804 році – у Берліні, у 1881 році – у Петербурзі, в 1882 році – у Москві. Всього у 80-х роках XIX століття у світі налічувалося близько 150 таких закладів У цей період тифлопедагогіка вже почала відокремлюватись від загальної педагогіки та розпочався активний розвиток методик навчання незрячих. А за «унціалом», рельєфно-лінійним шрифтом, який розробив Гаюї, незрячі люди навчалися до появи шестикрапкового шрифта Брайля. І саме «унціалом» були надруковані перші книги для незрячих людей.

Центр для користувачів з особливими потребами при Херсонській обласні універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара нагадує, що надає доступ до інформації людям із вадами зору. Ми маємо технічні можливості, які можуть зробити ваш пошук інформації більш комфортним та легким. Також Центр має видання шрифтом Брайля, колекцію аудіокниг і літературу для майбутніх та практикуючих тифлопедагогів.

Джерела:
Синьова Євгенія Павлівна. Тифлопсихологія: підруч. для студ. вищ. навч. закл./ Є.П. Синьова - К. : Знання, 2008. - Бібліогр. у кінці розд. та в підрядк. прим.. - Дод.: с. 360-365. - 365 с. - (Вища освіта XXI століття), ISBN 978-966-346-337-7.

10 серпня 2021 р.

 

«Зрячі» руки незрячої майстрині


Віднедавна у Центрі для користувачів з особливими потребами (І поверх) гостює справжнє щастя: сплетені з яскравих намистинок слоненя, кошеня та зайчик, фрукти у плетеному дерев’яному кошику, каченята, граючись з якими, можна легко навчитися рахувати, а ще – великий іграшковий ведмедик із дерев’яних намистин. Усе це ­– виставка робіт незвичайної майстрині Світлани Кандали. Зовсім небагато майстринь, які займаються бісером, оволоділи мистецтвом плетіння об’ємних іграшок без каркасу і проволоки. Більшість відгукується про техніку плетіння іграшок та фулеренів, як про техніку, складну для освоєння. Тож як прийшла до цього виду рукоділля незряча майстриня, що не лише оволоділа таким видом мистецтва, а ще й навчає інших, зокрема і дітей із вадами зору? Вона розповіла нам свою історію:

«Поганий зір був у мене з народження – міопія високого ступеня. Але займатися рукоділлям почала ще в 7 рочків. Мама навчила мене в'язати. Одного дня посадила мене і троюрідну сестру й сказала: "Ось я вам показую, як в'язати спицями, все інше буде залежати від вас, хто буде в'язати в майбутньому, а хто – закине”. Сестра зв'язала шарфик для ляльки, а я стала в'язати далі. Можливості купувати мені пряжу в мами не було. Я брала старі в'язані речі, розпускала їх, потім пов'язувала в довгі нитки і в'язала. Досі пам'ятаю зв'язану мною смугасту безрукавку, вона була з червоних і білих смужок, шириною чотири сантиметри кожна, із двома джгутами спереду. Це була річ, яку я зв'язала для себе і могла носити, до цього були шкарпетки, пінетки, шарфики.
Моє рукоділля допомогло мені пережити втрату зору – у 16 років я остаточно осліпла. Спочатку було важко змиритися, не могла прийняти цю ситуацію, потім зрозуміла, що потрібно пристосовуватися до нового життя, учитися робити все на дотик. Так як я була практично ще підлітком, і гуляти на вулиці самостійно, і взагалі жити в суспільстві зі зрячими, не могла, тому сиділа вдома. Потрібно було вдома себе якось реалізувати, ось тоді й стало в нагоді моє в'язання. На той час я вже швидко в'язала, і мені не потрібно було дивитися на в'язку. Стала освоювати візерунки, переписувати їх шрифтом Брайля. Чим складніше був малюнок, тим більше мене захоплювало рукоділля, складні візерунки в'язала вже по пам'яті. Але з часом в'язання відійшло в бік, бо не було вже в ньому потреби. Стала вивчати комп'ютер. Через інтернет навчилася нового виду рукоділля, і бісероплетіння виявилося новим вікном у життя. Навчилась плести квіти, дерева, тварин, збирала схеми, якими могли б користуватися незрячі люди. Надалі навчилася записувати аудіомайстер-класи, навчала незрячих людей плести з бісеру через інтернет. Пощастило застосувати мій досвід і в реальному житті, навчаючи незрячих дітей бісероплетінню.
Мені подобається займатися саморозвитком, і тому я не стою на місці. Одного прекрасного дня освоїла дуже рідкісну в нас техніку: плетіння з намистин фулеренів. Це дуже захоплюючий вид рукоділля. Тут розвивається образне мислення, дрібна моторика, і ще є купа необмежених можливостей. Поступово стала збирати з різних джерел нові й нові схеми. Буває складно знайти людину, яка допомогла б розібратися з тією чи іншою моделлю, але мене це не зупиняє, нехай повільно, але я йду вперед і досягаю своєї мети. А ще я вдячна всім людям, які зустрілися на моєму шляху і допомогли мені вдосконалюватися. І сама відкрита для співпраці та рада допомагати».











29 червня 2021 р.

Телебачення завітало на круглий стіл «Креативна терапія на Херсонщині"

    Сюжет на телеканалі Херсон Плюс про проєкт «Тиждень креативної терапії «У гармонії з собою». Захід розпочався із традиційного засідання круглого столу. Говорили про нейрографіку, іпотерапію, лялькотерапію, драмотерапію та каністерапію. Особливу увагу приділили арт-терапії у роботі з дітьми.




17 червня 2021 р.

Тиждень креативної терапії «У гармонії з собою»


Літо – найкращий час для того, щоб приділити увагу собі! І тому саме зараз – слушний момент відвідати Гончарівку та завітати на Тиждень креативної терапії «У гармонії з собою».
Цей проєкт – інклюзивна програма, яка включає серію майстер-класів, основаних на різноманітних техніках арттерапії та анімалотерапії.
Пориньте на тиждень у дивовижний світ цілющої творчості!


Знайомтеся з програмою та обирайте свою методику.
Записатися на майстер-класи можна зателефонувавши на номер, вказаний у програмі, або на фейсбук-сторінці бібліотеки.

8 червня 2021 р.

Вистава інклюзивного театру в Гончарівці

Наш театр в сюжеті ВТВ:




3 червня, інклюзивний театр при бібліотеці «Звичайна роль – особливий актор» вдруге у стінах Гончарівки презентував увазі публіки виставу «Задерикуватий півень» за мотивами однойменного твору Б. Мельничука, прем’єра якої відбулася у книгозбірні ще 31 березня.
Докладніше дивіться на сайті бібліотеки




Related Posts with Thumbnails

теги

. "Книжкова шафа" "Сердце матери" #a11y #eBookDay #gaad 140лет 3Д-друк адвокаси анонс Антон Борисов архив аудио аудиокниги аутизм без барьеров белая трость Белозёрка библиография Библиомост библиотека библиотека 2.0 библиотекари библиотеки библиотерапия Билл Гейтс Біла тростина благотворительность блоггинг блогопедия блогосфера буккроссинг буккроссинг. книгообмен веб-дизайн Великобритания видео виїзна бібліотека виставка волонтерство Волошин вспомогательные техноглогии выборы Высоцкий выставка Гаюи геолокация Германия гигиена зрения Григорий Адамов Грин Грузия ГУД дельфинотерапия Джарылгач Диана Гурцкая диджериду дизайн дозвілля без обмежень Донецк доступность е-урядування ЕВРО-2012 Европа Ерошенко ЕС ЖБ живая библиотека живопись зрение ИКТ инваколяска инвалидность Индия инклюзивное образование инклюзивный театр инновации интеграция интерактив интернет интернет-ресурсы интерфейсы для незрячих информационные технологии информация иппотерапия искусство история кампхіл Канада карта каталог сайтов Каховка кемп кино клуб "Семейная гармония" книги книгоиздание книгообмен Книжкова шафа КНУКиМ Конвенция ООН конкурс контакты конференция краеведение кризис Крым крымские татары культура Латвия лекотека Лина Костенко Литва Львів люди маломобильные читатели Марокко мастер-класс медиа медиагромотность медиация мобильная библиотека мобильные технологии мода музеи музей музыка мы в сми НАІУ наши читатели НГО незрячие неповносправність Новая Каховка новые поступления образование Одесса Олесь Гончар Ольга Скороходова онлайн-справка ООН опрос ориентирование орієнтування особый ребенок Павел пандус периодика писатели плагиат подкаст подкасты Польша право практические занятия практические занятия pcc ридер презентация програма екранного доступу проза ПЭД радио РадиоКавун реабилитация реклама рельєфно-графічні посібники Ремарк Речная звезда Ровно Рубен Гонсалес Гальего сайт СБУ семинар Сердце матери синдром Дауна синдром Ушера синтезатор речи скайп скрінрідер Славское слепоглухота слух сми Соколянский сообщества социальная реклама социальные сети спецбиблиотека спецпотребности спорт справка СРК Прометей статистика стихи сурдо сурдоперевод США тактильная книга тактильные пособия твиттер творчество телетайп ТехКемп техника техника для незрячих тифло тифлокомментирование тифлокраеведение тифлоновости Тифлочас толерантность трансляция транспорт тренинг трудоустройство туризм Туркменистан УБА Украина УТОГ УТОС учеба фандрейзинг Феодосия фестивали флористика фото футбол Харьков Хелен Келлер Херсон хрестоматия Царан цензура цитаты Черкасы Чернобыль читатели чтение Шевченко школа шрифт Брайля экскурсия юзабилити юмор Япония ярмарка accessibility Blogcamp blogday DAISY Digital Libraries e-kniga facebook FLEX Google iBooks Author IFLA iPan_Pensioner IPod JAWS Kapten Mobility LEAP libdayUA Microsoft NVDA Pain RSS Ruby web 2.0
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання