Сторінки

21 жовтня 2015 р.

Запрошуємо вас на зустріч з дивовижною письменницею Дзвінкою Матіяш

Запрошуємо вас на зустріч з дивовижною письменницею Дзвінкою Матіяш, яка зуміла 
неймовірно глибоко передати думки і почуття, що переповнювали польську письменницю Дороту Тераковську!

Пропонуємо вам знайомство з новою книжкою, що занурює в чарівний фантастичний світ особливих дітей!


27 жовтня 2015 року (вівторок) о 18.00, актова зала, 4-ий поверх бібліотеки.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ УКРАЇНСЬКОГО ПЕРЕКЛАДУ ПОВІСТІ ДОРОТИ ТЕРАКОВСЬКОЇ «МИШКА»
/видавництво «Грані-Т», переклад з польської – Дзвінка Матіяш/

Дари Бога – це земля й небо, день і ніч, квіти й насіння, дерева, птахи… й люди. Діти – це також дари Бога, тоді, коли треба виправдати їхню появу на землі…
(ДоротаТераковська)

В Україні у видавництві «Грані-Т» за підтримки Польського Інституту у Києві побачила світ книга, яких практично немає на книжковому ринку України, – повість ДоротиТераковської «Мишка» у перекладі Дзвінки Матіяш, в якій йдеться про життя успішної родини, де народжується дитина з синдромом Дауна. За офіційною статистикою в Україні щороку народжується понад 420 дітей із синдромом Дауна. Ймовірність народження такої дитини не залежить від здоров'я або способу життя батьків.
«Мишка» - це художня книга, яка розкриває світ людей з особливими потребами, які вони, як із ними спілкуватися, як їх розуміти і любити, як подолати фобії – батькам, родичам, друзям, усім… Презентації книги вже відбулися у Києві, Львові, Дніпропетровську, Одесі. Подія у Херсоні – ще одна спроба говорити про складні речі в іншому форматі – за допомогою художньої літератури…

УЧАСНИКИ ПРЕЗЕНТАЦІЇ:
Дзвінка Матіяш – перекладачка книги, письменниця,
Ірина Ханікова - голова Громадської організації «Сонячні діти Херсонщини»,щаслива мама п’ятьох дітей, серед них чарівний малюк з синдромом Дауна,
Надія Надільна – представниця Центру духовної підтримки осіб з особливими потребами «Емаус»,
Надія Калачова – авторка буктрейлеру та кількох рецензій на книжку,
Роман Максимович - юнак із синдромом Дауна, який спеціально приїде зі Львова на презентацію своєї улюбленої книжки,

Зараз мені складно згадати, коли мені до рук потрапила "Мишка" (в оригіналі Poczwarka). Вона дуже сильно на мене подіяла. Нагадала давні дитячі страхи, коли я, приїжджаючи на канікули до дідуся, заглядала за огорожу інтернату для неповносправних і роздивлялась дітей, які були не схожі на інших. Дивувалась, що по цій вулиці чомусь люди менше ходять і не розуміла, чому мене притягують ці діти.(Дзвінка Матіяш)

До розмови запрошені також представники різних українських організацій, батики дітей з синдромом Дауна, які щоденною роботою прагнуть зробити життя людей з особливими потребами повноцінним, допомагають їм відчувати себе повноправними членами суспільства. При цьому всі вони твердять, що досвід спілкування з цими людьми робить їхнє життя кращим.

Події, що відбуваються в книзі, істотно відрізняються від того, як прийняття особливої дитини відбувалося в моїй родині. Але світ маленького, несхожого на інших чоловічка, який розкрила ДоротаТераковська, став дивовижним відкриттям для мене.
Так щиро, настільки глибоко і з такою неймовірною любов'ю передано стан дивовижно гарної душі «маленького монгола» або «мумі-троліка», як називає письменник свою героїню. (Ірина Ханікова)

Люди з особливими потребами, зокрема із синдромом Дауна, тонко відчувають світ. Вони дуже артистичні. Можливо, тому вони так тягнуться до мистецтва. Героїня книги «Мишка» прагне танцювати:
…Мишка випросталась і підняла вгору ручки. Підстрибнула. Відчувала, що зараз вона гнучка й легка, як стеблина квітки, і що вона справді відривається від підлоги. В дійсності вона знала, що відривається тільки всередині, але була переконана, що тато це помітить…

Книжка «розмовляє» з читачем не тільки через текст, але й за допомогою візуального ряду. Чудові ілюстрації, що підсилюють «ефект читання» зробила київська художниця Наталія Пастушенко.

Люди з особливими потребами для мене є великими вчителями любові і стосунків . Вони показали мені дорогу віри в те, що людину можна приймати і любити такою , якою вона є… (Надія Надільна)

Приходьте, будемо спілкуватися, ділитися досвідом, думками, емоціями!

Більше інформації: Польський Інститут у Києві / 0442880304 /, infoipkyiv@msz.gov.pl; ГО «Сонячні діти Херсонщини» / 099 7028895/ Ірина Ханікова, n.irina70@list.ru

Організатори: ГО «Сонячні діти Херсонщини», Польський Інститут у Києві, Центр «Емаус»

ДОРОТА ТЕРАКОВСЬКА - (1938-2004) – польська письменниця, активна громадська діячка, редакторка, людина доброї волі. Здобула популярність як авторка книг для дітей і молоді, в яких висвітлювала рідко порушувану тематику – аборти, проблеми дітей з особливими потребами, стосунки дітей і батьків у сучасній родині.

ДЗВІНКА МАТІЯШ – українська письменниця, перекладачка. Авторка книг для дорослих і для дітей, серед іншого повість «День сніговита» (2014), збірка оповідань «Історії про троянди, дощ і сіль» (2012). Перекладає з польської, англійської і білоруської.

«Сонячні діти Херсонщини» - громадська організація підтримки дітей з синдромом Дауна та їхніх сімей, створена для формування толерантного ставлення до людей з особливими потребами. Ми робимо все, аби життя наших малюків було успішним і усвідомленим, а життя батьків –щасливим і самодостатнім.

Польський Інститут у Києві (polinst.kiev.ua)– представництво Міністерства закордонних справ Республіки Польща в Україні, метою діяльності якого є: популяризація польського наукового і культурного життя, презентація найцікавіших і найрізноманітніших подій та явищ, що відбуваються у Польщі.

Центр «Емаус» (http://emaus.ucu.edu.ua/) , заснований у 2000 році, є структурним підрозділом Українського Католицького Університету у Львові. Місія центру – поширювати у суспільстві нове бачення дару та особливого покликання осіб розумово неповносправних, підтримувати їх та їхні родини, плекати дар дружби з особами з особливими потребами. «Кожна особа – священна, незалежно від того, якої вона культури, віри, які у неї вади чи слабкості» (Жан Ваньє)

Видавництво «Грані-Т» засноване 2006 року. Має два пріоритети діяльності — дитячий та культурологічний. Кредо видавництва: розкривати нові, часом несподівані грані творчості письменників, художників, редакторів та дизайнерів.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts with Thumbnails

теги

. "Книжкова шафа" "Сердце матери" #a11y #eBookDay #gaad 140лет 3Д-друк адвокаси анонс Антон Борисов архив аудио аудиокниги аутизм без барьеров белая трость Белозёрка библиография Библиомост библиотека библиотека 2.0 библиотекари библиотеки библиотерапия Билл Гейтс Біла тростина благотворительность блоггинг блогопедия блогосфера буккроссинг буккроссинг. книгообмен веб-дизайн Великобритания видео виїзна бібліотека виставка волонтерство Волошин вспомогательные техноглогии выборы Высоцкий выставка Гаюи геолокация Германия гигиена зрения Григорий Адамов Грин Грузия ГУД дельфинотерапия Джарылгач Диана Гурцкая диджериду дизайн дозвілля без обмежень Донецк доступность е-урядування ЕВРО-2012 Европа Ерошенко ЕС ЖБ живая библиотека живопись зрение ИКТ инваколяска инвалидность Индия инклюзивное образование инклюзивный театр инновации интеграция интерактив интернет интернет-ресурсы интерфейсы для незрячих информационные технологии информация иппотерапия искусство история кампхіл Канада карта каталог сайтов Каховка кемп кино клуб "Семейная гармония" книги книгоиздание книгообмен Книжкова шафа КНУКиМ Конвенция ООН конкурс контакты конференция краеведение кризис Крым крымские татары культура Латвия лекотека Лина Костенко Литва Львів люди маломобильные читатели Марокко мастер-класс медиа медиагромотность медиация мобильная библиотека мобильные технологии мода музеи музей музыка мы в сми НАІУ наши читатели НГО незрячие неповносправність Новая Каховка новые поступления образование Одесса Олесь Гончар Ольга Скороходова онлайн-справка ООН опрос ориентирование орієнтування особый ребенок Павел пандус периодика писатели плагиат подкаст подкасты Польша право практические занятия практические занятия pcc ридер презентация програма екранного доступу проза ПЭД радио РадиоКавун реабилитация реклама рельєфно-графічні посібники Ремарк Речная звезда Ровно Рубен Гонсалес Гальего сайт СБУ семинар Сердце матери синдром Дауна синдром Ушера синтезатор речи скайп скрінрідер Славское слепоглухота слух сми Соколянский сообщества социальная реклама социальные сети спецбиблиотека спецпотребности спорт справка СРК Прометей статистика стихи сурдо сурдоперевод США тактильная книга тактильные пособия твиттер творчество телетайп ТехКемп техника техника для незрячих тифло тифлокомментирование тифлокраеведение тифлоновости Тифлочас толерантность трансляция транспорт тренинг трудоустройство туризм Туркменистан УБА Украина УТОГ УТОС учеба фандрейзинг Феодосия фестивали флористика фото футбол Харьков Хелен Келлер Херсон хрестоматия Царан цензура цитаты Черкасы Чернобыль читатели чтение Шевченко школа шрифт Брайля экскурсия юзабилити юмор Япония ярмарка accessibility Blogcamp blogday DAISY Digital Libraries e-kniga facebook FLEX Google iBooks Author IFLA iPan_Pensioner IPod JAWS Kapten Mobility LEAP libdayUA Microsoft NVDA Pain RSS Ruby web 2.0
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання